Nyhedsbrev

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Hold dig opdateret her:

Søg

Gode råd mod tør hud

Tør Hud

Er tør og dehydreret hud ikke det samme? Ikke helt. Der er en vigtig forskel på de to hudtilstande, og ikke mindst, på den måde du kommer dem til livs. Tør hud mangler fedtstoffer, hvorimod dehydreret hud mangler fugt. Har du tør hud, vil huden føles stram, kløende og have lettere ved at blive irritabel.

Det kan være svært at kende forskel på de to hudtilstande, da symptomerne umiddelbart kan ligne hinanden. Føles din hud tør, og oplever du samtidig regelmæssige urenheder, eller en mere fedtet hudoverflade end normalt, kan det skyldes at din hud er dehydreret og i højere grad mangler fugt end fedtstoffer.

Tør hud opstår som regel på de mest udsatte dele af kroppen – ansigt, hænder, arme,  ben og hovedbund. Fedtstoffer er med til at beskytte huden, holde den blød, elastisk og glat. Tør hud skyldes blandt andet en defekt i hudens evne til at danne talg, som er hudens egen naturlige olie, og keratinocytternes (horncellernes) evne til at producere keratin (en proces, der med en fint ord hedder keratinisering). Keratin udgør ca. 90 procent af hudens øverste lag, og det er den der skal beskytte huden mod skader og forurening, og sørge for at huden ikke mister for meget fugt.

Niveauet af fedtsyrer i huden mindskes helt naturligt med alderen, så jo ældre du bliver, des vigtigere bliver det, at du får masser af essentielle fedtsyrer (omega-3 og -6), både via. kosten og din hudplejeprodukter.

Tør hud kan være ret sensitiv, så brug gerne milde renseprodukter, der ikke skummer – eventuelt et olieholdigt renseprodukt. Gå efter produkter med hudidentiske ingredienser, som huden kan genkende fra sit eget naturlige indhold. Det kunne for eksempel være glycerin, urea eller hyaluronsyre, der absorberer fugt til huden, samt squalane, der forsegler og holder fugtniveauet oppe.

Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:

Beroligende og forseglende (men lette) fedtsyrer, der beskytter mod fugttab og øger hudens spændstighed og elasticitet – det kan blandt andet være fra squalane, sheasmør, jojoba-, mandel-, sesam-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie. Ceramider gør det også godt på den front (kig efter navne der indeholder “ceramide”, “phytosphingosine” eller “sphingosine” på ingredienslisten).

  • Fugtabsorberende ingredienser, som hyaluronsyre, glycerin, urea, aminosyrer, N-cetylglucosamin eller alger og tang.

*N-acetylglucosamin, der også findes naturligt i huden, er et lille molekyle der fungerer som en byggesten til at danne hyaluronsyre, og kan samtidig lysne huden så pigmentpletter bliver mindre synlige. Den lysnende effekt kan øges ved at kombinere N-acetyl glucosamine og niacinamid, da de to ingredienser forstærker hinanden.

Fugtmættende og beroligende aloe vera.

B3-vitamin øger blodcirkulationen, heler skader og giver mere kulør til huden. Bidrager til at holde blodsukkeret nede, og hjælper dermed til at holde celleskader og inflammationer i huden nede. Bidrager også til produktionen af de ceramider og fedtsyrer, der beskytter og hjælper til at holde huden fugtig, fyldig og spændstig.

Findes i: Indmad, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, kaffebønner, hampefrø, solsikkekerner, tun, peanuts, laks, mælk, fjerkræ, oksekød, svinekød, æg, fuldkornsprodukter, tang, rosmarin og popcorn.

AHA (alpha hydroxy acids), der er enten frugtsyre, glykolsyre eller mælkesyre, som fjerner døde hudceller og renser dybt ned i huden, hvor de samtidig stimulerer dannelsen af nye hudceller. Glykolsyre er særligt velegnet til tør hud.

A-vitamin (retinol), der forbedrer hudens fugtniveau, reparerer hudcellernes struktur, virker udglattende og reducerer pigmenteringer. Hjælper samtidig til at regulere mængden af talg og øge kollagenproduktionen.

Vælg fødevarer, der indeholder:

A-vitamin stimulerer produktionen af kollagen og støtter de ceramider, der beskytter huden og holder fugtniveauet oppe.

Findes i: Fede fisk (hellefisk, laks, makrel, pighaj, sild, stenbider, ørred), æggeblommer, mælkeprodukter, gulerødder, dild, persille, smør/margarine, rødbeder, ost, grønne bønner, kål, spinat, avocado, citron, lime, tomat, rosmarin og mørk chokolade.

B1-vitamin stimulerer produktionen af kollagen, mindsker overfølsomhed, stimulerer blodcirkulationen, ilter hudens celler, beskytter mod fugttab og holder cellefornyelsen i gang.

Findes i: Torskerogn, svinekød, oksekød, kylling, lam, makrel, æg, ost, mælk, yoghurt, paranødder, sojabønner, gurkemeje, grønne ærter, linser, kikærter, kidneybønner, sesamfrø, spinat, havregryn, rosiner, solsikkefrø, koriander, tang, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, rosmarin og popcorn.

B2-vitamin bidrager til cellefornyelsen og bekæmper bakterier.

Findes i: Torskerogn, svinekød, oksekød, kylling, lam, makrel, æg, ost, mælk, yoghurt, paranødder, sojabønner, gurkemeje, grønne ærter, linser, kikærter, kidneybønner, sesamfrø, spinat, havregryn, rosiner, solsikkefrø, koriander, tang, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, rosmarin og popcorn.

B3-vitamin øger blodcirkulationen, heler skader og giver mere kulør til huden. Bidrager til at holde blodsukkeret nede, og hjælper dermed til at holde celleskader og inflammationer i huden nede. Bidrager også til produktionen af de ceramider og fedtsyrer, der beskytter og hjælper til at holde huden fugtig, fyldig og spændstig.

Findes i: Indmad, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, kaffebønner, hampefrø, solsikkekerner, tun, peanuts, laks, mælk, fjerkræ, oksekød, svinekød, æg, fuldkornsprodukter, tang, rosmarin og popcorn.

C-vitamin er en antioxidant, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning og styrker cellefornyelsen. Bidrager til dannelsen af kollagen og elastin (indgår i kollagensyntesen). Bekæmper inflammationer der giver urenheder i huden. Mindsker pigmenteringer og tørhed. Helende effekt. Styrker hudens barriere.

Findes i: Havtorn, hyben, koriander, persille, chilifrugt, peberfrugt, peberrod, solbær, blåbær, citrusfrugter, papaya, ananas, banan, guava, rosenkål, rødkål, grønkål, rosenkål, spidskål, blomkål, broccoli, jordbær, kiwi, nye kartofler, gurkemeje, rosmarin og popcorn.

Calcium styrker cellefornyelsen, og smører og beskytter huden indefra, ved at bidrage til produktionen af hudens naturlige olie (talg).

Findes i: Ost, mælk, dild, koriander, fennikel, sesamfrø, birkes, hørfrø, hampefrø, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), hyben, oliven, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, karrypulver, sort/hvid peber, sardiner, havregryn, selleri, æggeblommer, laks, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), grønkål, kaffebønner, hvidvin, lakrids, rosmarin og popcorn.

Fosfor hjælper kroppen til at optage vitaminer og kan bidrage til at regulere hormonel ubalance. Bidrager også til en god fordøjelse, der mindsker risikoen for urenheder og øget sensitivitet i huden.

Findes i: Ost, mælk, æggeblommer, birkes, kakaopulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), havregryn, pinjekerner, hørfrø, solsikkefrø, cashewnødder, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), pistacienødder, valnødder, dild, koriander, fennikel, brune bønner, hvide bønner, laks, hvidløg, gurkemeje, karrypulver, popcorn, kylling, brissel, lever, krabbe, sardiner, kippers, sild, makrel, rejer, svinekød, gås, due, tang, hvidvin, kaffebønner, rosmarin og kikærter.

Magnesium bidrager til en god fordøjelse og stabiliserer hormonbalancen, der mindsker risikoen for urenheder og øget sensitivitet i huden. Kan virke dæmpende på sensitiv hud og allergi.

Findes i: Koriander, kakaopulver, dild, kaffebønner, fennikelfrø, paranødder, sesamfrø, hørfrø, birkes, cashewnødder, mandler (inkl. marcipan), pinjekerner, peanuts (inkl. peanutbutter), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), valnødder, hampefrø, banan, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), gurkemeje, karrypulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hyben, havregryn, sort peber, rosmarin, mungbønner, hvide bønner og kikærter.

Zink har antioxidante egenskaber, der beskytter hudcellerne mod skader fra frie radikaler. Zink har også anti-inflammatoriske egenskaber og bidrager til dannelsen af nye hudceller.

Findes i: Østers, krappe, birkes, kakaopulver, gær, hørfrø, sesamfrø, æg, svinekød, oksekød, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), pinjekerner, cashewnødder, pecannødder, dadler, ost, spidskommen, jomfruhummer, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, gurkemeje, karrypulver, rosmarin og popcorn.

Glycin bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione), og indgår også i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, kylling, peanuts (inkl. peanutbutter), hørfrø, svinekød, sojabønner (edamamebønner), krabbe, sardiner, rødspætte, sesamfrø, rejer, mandler (inkl. marcipan), hummer, jomfruhummer, gås og muslinger.

Alanin indgår i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Okse- og kalvenyre, flæskesvær, æg, svinekød, tun, kuller, kylling, sojabønner (edamamebønner), gås, krabbe, fasas, torskerogn og laks.

Cystein indgår i dannelsen af keratin. Bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione).

Findes i: Æg, hvedekim, sojamel, hørfrø, birkes, sesamfrø, paranødder og havregryn.

Leucin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Æg, ost, gurkemeje og sojabønner (edamamebønner).

Arginin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, peanuts (inkl. peanutbutter), sesamfrø, hørfrø, sojabønner (edamamebønner), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), mandler (inkl. marcipan), laks, pinjekerner, paranødder, valnødder, linser, pistacienødder, cashewnødder, birkes, kikærter, rejer, krabbe, kylling, muslinger, svinekød og mungbønner.

L-theanin bidrager til at modvirke inflammation og glykation (når højt blodsukker stivner hudens celler).

Findes i: Matcha og grøn te.

Omega-3 smører huden indefra og styrker derved hudens elasticitet og modvirker tørhed ved at styrke hudens barriere. Mindsker samtidig risikoen for at opleve irritationer og rødmen, da huden bliver mindre sensitiv. Hjælper til at regulere og kontrollere olieproduktionen i huden og holde cellefornyelsen i gang, så huden ikke forsøger at kompensere for fugtmangel ved at overproducere fedt.

Findes i: Hampefrø, hørfrø, chiafrø, mandler, valnødder, solsikkekerner, sesamfrø, laks, ørred, makrel, hellefisk, tun, fladfisk, torsk, kæmpenatlysolie, spinat og butternut squash.

Præbiotika  er ufordøjelige kostfibre, der styrker fordøjelsen ved at fungere som næring for probiotika.

Findes i: Bananer, jordskokker, løg, forårsløg, hvidløg, havregryn, rugbrød, bælgfrugter (ærter, bønner, linser og jordnødder) og kogte afkølede kartofler, ris og pasta.

Probiotika styrker fordøjelsen ved at tilføre gode bakterier til tyktarmen.

Findes i: Kombucha (fermenteret te), saurkraut, miso (fermenteret sojabønnepasta), kimchi (fermenterede grøntsager), tempeh (fermenterede sojabønner), yoghurt, kefir, A38, kærnemælk, ymer, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.

Enzymer styrker fordøjelsen ved at hjælpe med at nedbryde kulhydrat, fedt og protein. Mangler du enzymer, kan du opleve forstoppelse og meget luft i maven. Det er vigtigt at nævne, at enzymer ødelægges når de opvarmes til over 45 grader. Spis derfor gerne en del af dit daglige frugt og grønt i rå tilstand.

Findes i: Ananas, papaya, kiwi, mango, bananer, honning, nødder, kerner, spirer, avocado, ingefær, hvedegræs og gærede/fermenterede grøntsager (fx sauerkraut).

Skriv en kommentar

X