Slået op d.

Hvorfor vand er så vigtigt for dig!

???????????????????????????????????????????????????????????????

 

Vi har længe hørt at man skal drikke cirka halvanden liter vand om dagen. Men vidste du også at du skal sørge for at drikke vand allerede inden du er blevet tørstig, da tørst er et tegn på dehydrering? Du skal selvfølgelig også sørge for at drikke vand når du bliver tørstig, men gør det gerne inden.
Vand er den bedste form for hydrering, da det indeholder nul kalorier og ingen skadelig stoffer som er svære for kroppen at skille sig af med.

Hvornår skal du have ekstra væske?
Det er vigtigt at drikke ekstra meget vand hvis du træner eller det bare er varmt.
Det er også vigtigt at sørge for at drikke rigeligt med vand hvis du f.eks. er syg med feber, opkast eller diarre, da kroppen også her taber en masse væske. Ofte når man har det skidt har man ikke lyst til at indtage væske, men netop i de tilfælde er det ekstremt vigtigt at sørge for at få det, da kroppen allerede efter et par dage uden vand har svært ved at fungerer normalt. Blandt andet nedsat nyrefunktion og for lavt blodtryk – faktisk kan man også nemt helt miste bevidstheden hvis man ikke har fået vand i et par dage.

Slip af med hovedpinen!
Mange af de ovenstående ting vidste du måske allerede godt i forvejen. Men vidste du også at en sund væskebalance har en præventiv effekt på nyresten, at vand giver fastere muskler (fordi muskler rent faktisk primært består af vand) og at vand er med til både at forebygge forkølelse og kan udrydde hovedpine? Hovedpine skyldes nemlig ofte væskemangel, så inden du rækker ud efter de smertestillende, så forsøg først med et glas vand – så slipper kroppen også for at skulle bearbejde stofferne fra den smertestillende medicin. Bliver det dog alligevel nødvendigt med smertestillende medicin, så sørg for at drik masser af vand til – det gør det meget nemmere for kroppen at fortynde medicinen og sprede den.

Holder hjernen i topform
Vand er også med til at holde hjernen i god form. Dehydrering påvirker nemlig både indlæring og koncentrationsevne, og kombineret med at dehydrering gør dig træt og sløv, så er det enormt svært for hjenen at præstere når du er dehydreret.

Tab dig med isvand?
Ja – den skulle være god nok. Ved at indtage 4 liter isvand om dagen skulle du faktisk kunne smide 500 gram på en måned. Det er ikke kun fordi vandet er med til at holde maven fyldt så du spiser mindre, men hvis du drikker isvand, så bruger kroppen faktisk 125 kalorier på at varme isvandet op til kropstemperatur!

Hvordan ved jeg om jeg får vand nok?
Hvis du er usikker på om du har indtaget vand nok, så er det nemmest at tjekke din morgenurin – jo mørkere den er, jo større sandsynlighed er der for at der er underskud på væskebalancen. Lugter urinen også skarpt, så er der stor chance for at dine nyrer har brugt meget energi på at prøve at skille sig af med en masse affaldsstoffer. Du kan med fordel drikke et glas lunkent vand med en skive økologisk citron i hver morgen for at hjælpe kroppen med at skille sig af med affaldsstofferne.

Hvis du har svært ved at holde styr på om du får vand nok, så er et godt tip at hælde vandet på flasker, dunke eller i kander. På den måde er det let og overskueligt at tjekke om du får indtaget nok vand i løbet af en dag. Sørg dog altid for at mærke efter på din egen krop, for det er dig der kender den bedst. Føler du dig træt og uoplagt eller har hovedpine, så kan du næsten være sikker på at et stort glas vand kan gøre underværker.

(kilde: iform.dk, netdoktor.dk)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *