Nyhedsbrev

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Hold dig opdateret her:

Søg

Anti age hudpleje

Pro Age

Pro-age, anti-age, slow-age – kært barn har mange navne. Fælles for dem alle er, at det handler om ikke at lade huden ældes hurtigere, end den fra naturens side er skabt til at ældes. Naturlig aldring af huden kan ikke stoppes. Men vi kan skrue ned for tempoet, lige såvel som vi kan accelerere det. Det handler om at skabe de bedste betingelser, for at have en smuk og sund hud, så længe som muligt.

Forebyggelse er derfor den mest effektive “kur” mod rynker, hvor solbeskyttelse, antioxidanter og kollagen-fremmende stoffer er hovedingredienserne. Der findes naturligvis også andre alternativer, som botox og fillers, der kan mindske synligheden af rynker og fine linjer – dog ikke fjerne dem. Men det er en helt anden snak…

Når vi vælger at bruge udtrykket “pro-age”, er det både for at understrege det faktum, at rynker ikke kan fjernes men skal forebygges, så de fremkommer i et naturligt tempo, og at skønhed eksisterer i alle aldre. En flot hud er først og fremmest sund, stærk og velplejet. Både indefra og udefra.

Når hudens aldringsproces accelereres, skyldes det hovedsageligt faktorer som UV-stråling, forurening, rygning, stress, samt dårlig søvn og kost.

Derfor handler pro-age filosofien om at beskytte dig fra disse faktorer. Brug solcreme (hver dag!), rens din hud dagligt (særligt om aftenen), kvit cigaretterne, stress ned, sov bedre og spis sundere. Det lyder selvfølgelig utroligt nemt og overskueligt det hele. Det ved vi selvfølgelig godt, at det ikke er. Men begynd ét sted og få indarbejdet det i din daglige rutine. Byg derefter stille og roligt ovenpå med flere nye rutiner. Begynd for eksempel med at gøre solbeskyttelse til en del af din daglige morgenrutine. Du kan med fordel bruge en dagcreme med SPF, der virker lige så godt som en almindelig solcreme.

Rynker kan ikke på mirakuløs vis fjernes hudplejeprodukter. Punktum. Men du kan give huden de bedst mulige betingelser, for at få dem til at syne af mindre. Her gør især fugt og fedt, samt kollagen-, og elastinstimulerende ingredienser en væsentlig forskel.

Men den mest effektive måde at øge både fugt-, fedt-, kollagen- og elastinniveauerne på, går gennem maven. C-vitamin har beviselig effekt på dannelsen af kollagen og elastin, der er nødvendige for at bevare hudens elasticitet, smidighed og fylde. Studier har samtidig vist, at C-vitamin kan reducere hudskader fra solstråler, mindske rynker, tørhed, pigmenteringer, have en helende effekt (da det styrker cellefornyelsen) og dæmpe de inflammationer, der kan give urenheder eller sensitiv hud. Skru op for læskende drikke og madvarer – gerne de næringsholdige af slagsen, såsom frugt-infuseret vand, vandmelon eller agurk, da det øger optagelsen af væsken. Proteinrige råvarer bidrager med de aminosyrer, som både kollagen, elastin og keratin er bygget af – kød, fisk, fjerkræ, æg, frø, nødder og kerner er gode kilder til aminosyrer.

Essentielle fedtsyrer (omega-3 og-6) styrker også hudcellernes evne til at danne kollagen og holde på fugt. Uden fugt og kollagen mister hudens sin spændstighed og elasticitet, og mere bliver slap.

Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:

Beskyttende antioxidanter, som du blandt andet finder i gulerodsekstrakt/-olie, arganolie, E- og C-vitamin, havtorn eller grøn te.

AHA (alpha hydroxy acids), der er enten frugtsyre, glykolsyre eller mælkesyre, som fjerner døde hudceller og renser dybt ned i huden, hvor de samtidig stimulerer dannelsen af nye hudceller. Glykolsyre er særligt velegnet til tør hud.

Beroligende og forseglende (men lette) fedtsyrer, der beskytter mod fugttab og øger hudens spændstighed og elasticitet – det kan blandt andet være fra squalane, sheasmør, jojoba-, mandel-, sesam-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie. Ceramider gør det også godt på den front (kig efter navne der indeholder “ceramide”, “phytosphingosine” eller “sphingosine” på ingredienslisten).

A-vitamin (retinol), der forbedrer hudens fugtniveau, reparerer hudcellernes struktur, virker udglattende og reducerer pigmenteringer. Hjælper samtidig til at regulere mængden af talg og øge kollagenproduktionen.

C-vitamin, der indgår i dannelsen af kollagen og elastin, modvirker skader fra frie radikaler og har en lysnende effekt på huden. Find c-vitamin på ingredienslisten under navne der indeholder “ascorb”, som fx “ascorbic acid”, “tetrahexyldecyl ascorbate” eller “3-glyceryl ascorbate”.

  • Fugtabsorberende ingredienser, som hyaluronsyre, glycerin, urea, aminosyrer, N-cetylglucosamin eller alger og tang.

*N-acetylglucosamin, der også findes naturligt i huden, er et lille molekyle der fungerer som en byggesten til at danne hyaluronsyre, og kan samtidig lysne huden så pigmentpletter bliver mindre synlige. Den lysnende effekt kan øges ved at kombinere N-acetyl glucosamine og niacinamid, da de to ingredienser forstærker hinanden.

Pro age produkter:

Vælg fødevarer, der indeholder:

Ja – listen er lang, men det understreger blot pointen i, at du med en varieret kost får dækket dit behov for næringsstoffer til både kroppen og huden bedst muligt.

A-vitamin stimulerer produktionen af kollagen og støtter de ceramider, der beskytter huden og holder fugtniveauet oppe.

Findes i: Fede fisk (hellefisk, laks, makrel, pighaj, sild, stenbider, ørred), æggeblommer, mælkeprodukter, gulerødder, dild, persille, smør/margarine, rødbeder, ost, grønne bønner, kål, spinat, avocado, citron, lime, tomat, rosmarin og mørk chokolade.

B1-vitamin stimulerer produktionen af kollagen, mindsker overfølsomhed, stimulerer blodcirkulationen, ilter hudens celler, beskytter mod fugttab og holder cellefornyelsen i gang.

Findes i: Torskerogn, svinekød, oksekød, kylling, lam, makrel, æg, ost, mælk, yoghurt, paranødder, sojabønner, gurkemeje, grønne ærter, linser, kikærter, kidneybønner, sesamfrø, spinat, havregryn, rosiner, solsikkefrø, koriander, tang, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, rosmarin og popcorn.

B2-vitamin bidrager til cellefornyelsen og bekæmper bakterier.

Findes i: Torskerogn, svinekød, oksekød, kylling, lam, makrel, æg, ost, mælk, yoghurt, paranødder, sojabønner, gurkemeje, grønne ærter, linser, kikærter, kidneybønner, sesamfrø, spinat, havregryn, rosiner, solsikkefrø, koriander, tang, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, rosmarin og popcorn.

B3-vitamin øger blodcirkulationen, heler skader og giver mere kulør til huden. Bidrager til at holde blodsukkeret nede, og hjælper dermed til at holde celleskader og inflammationer i huden nede. Bidrager også til produktionen af de ceramider og fedtsyrer, der beskytter og hjælper til at holde huden fugtig, fyldig og spændstig.

Findes i: Indmad, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, kaffebønner, hampefrø, solsikkekerner, tun, peanuts, laks, mælk, fjerkræ, oksekød, svinekød, æg, fuldkornsprodukter, tang, rosmarin og popcorn.

B5-vitamin hjælper til at danne fedtsyrer, der er essentielle for, at huden holdes fugtig, fyldig, blød og elastisk. Fedtsyrer hjælper samtidig til at dæmpe inflammationer og irritationer i huden.

Findes i: Indmad, æg, torskerogn, gurkemeje, kylling, hummer, havregryn, sojabønner, ærter, broccoli, avocado, champignoner, tomater, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), rosmarin og popcorn.

B6-vitamin hjælper kroppen til, at danne nye hudceller, og sørger derfor for, at huden bevarer sin glød, har en ensartet struktur og kan reparere skader. Vitamin B6 kan også hjælpe til at regulere hormonel ubalance i kroppen, som kan være årsagen til urenheder i huden.

Findes i: Solsikkekerner, laks, skaldyr, kylling, tofu, bananer, avocado, dild, pistacienødder, hvidløg, gurkemeje, karry, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, ananas, rosmarin og popcorn.

B7-vitamin bidrager til at reparere hudcellerne og holde cellefornyelsen i gang.

Findes i: Solsikkekerner, laks, skaldyr, kylling, tofu, bananer, avocado, dild, pistacienødder, hvidløg, gurkemeje, karry, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, ananas, rosmarin og popcorn.

B9-vitamin bidrager til at reparere og fornye hudcellerne. Regulerer hudens pigmentering. Vitaminet har også antioxidante egenskaber.

Findes i: Lever, gær, mungbønner, torsk, sojabønner (edamamebønner), grønkål, æg, broccoli, hvide bønner, spinat, hyben, hvedekim, persillerod, kikærter, pistacienødder, banan, tang, blomkål, karrypulver, asparges, popcorn og kylling.

B12-vitamin styrker cellefornyelsen og regulerer hudens pigmentering.

Findes i: Lever, nyrer, hjerte, torsk, kaviar, østers, krabbe, muslinger, sardiner, kippers, blæksprutte, makrel, sild og kylling.

C-vitamin er en antioxidant, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning og styrker cellefornyelsen. Bidrager til dannelsen af kollagen og elastin (indgår i kollagensyntesen). Bekæmper inflammationer der giver urenheder i huden. Mindsker pigmenteringer og tørhed. Helende effekt. Styrker hudens barriere.

Findes i: Havtorn, hyben, koriander, persille, chilifrugt, peberfrugt, peberrod, solbær, blåbær, citrusfrugter, papaya, ananas, banan, guava, rosenkål, rødkål, grønkål, rosenkål, spidskål, blomkål, broccoli, jordbær, kiwi, nye kartofler, gurkemeje, rosmarin og popcorn.

D-vitamin har anti-inflammatoriske, antimikrobielle og antioxidante egenskaber.

Findes i: Sollys (husk solcreme!), levertran, torsk, sild, makrel, sardiner, lever, ansjoser, æggeblommer, ål, laks, tun, ørred, hellefisk, hampefrø, chiafrø, hørfrø, græskarkerner, karljohansvampe og champignoner.

E-vitamin er en antioxidant, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning.

Findes i: Hvedekimolie, solsikkefrø, tidselolie, rapsolie, jordnøddeolie, margarine, levertran, vindruekerneolie, hørfrø, pinjekerner, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), oliven, gurkemeje, brombær, solbær, karrypulver, torsk og kaviar.

K-vitamin forbedrer blodkarrenes elasticitet som kan derfor have en positiv effekt på strækmærker og rosacea. Bidrager også til at mindske mørke rander under øjnene og synligheden af åreknuder. Kan hjælpe imod insulinresistens, der øger indholdet af glukose i blodet og dermed også hudcellerne.

Findes i: Persille, spinat, purløg, sojaolie, koriander, kikærter, broccoli, rosenkål, grønkål, spidskål, brune bønner, mungbønner, hvide bønner, rødkål, æg, avocado, rosenkål, gurkemeje, vindruer, selleri, lever og nyre.

Calcium styrker cellefornyelsen, og smører og beskytter huden indefra, ved at bidrage til produktionen af hudens naturlige olie (talg).

Findes i: Ost, mælk, dild, koriander, fennikel, sesamfrø, birkes, hørfrø, hampefrø, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), hyben, oliven, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, karrypulver, sort/hvid peber, sardiner, havregryn, selleri, æggeblommer, laks, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), grønkål, kaffebønner, hvidvin, lakrids, rosmarin og popcorn.

Fosfor hjælper kroppen til at optage vitaminer og kan bidrage til at regulere hormonel ubalance. Bidrager også til en god fordøjelse, der mindsker risikoen for urenheder og øget sensitivitet i huden.

Findes i: Ost, mælk, æggeblommer, birkes, kakaopulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), havregryn, pinjekerner, hørfrø, solsikkefrø, cashewnødder, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), pistacienødder, valnødder, dild, koriander, fennikel, brune bønner, hvide bønner, laks, hvidløg, gurkemeje, karrypulver, popcorn, kylling, brissel, lever, krabbe, sardiner, kippers, sild, makrel, rejer, svinekød, gås, due, tang, hvidvin, kaffebønner, rosmarin og kikærter.

Jern bidrager til at ilte blodet, give huden glød og bidrager til cellefornyelsen.

Findes i: Sesamfrø, svinelever, oksekød, muslinger, cashewnødder, ærter, bønner, linser, broccoli, rejer, peberfrugt, timian, persille, spinat, kikærter, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, solbær, kakopulver, sennepskorn, kommen, dild, oregano, basilikum, kanel, chilipulver, gurkemeje, karrypulver, rosmarin, sort/hvid peber, paprika, tang, majs, kalkun, kammuslinger, æggehvider, figner, sardiner, popcorn, blommer, mørk chokolade og appelsiner.

Zink har antioxidante egenskaber, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning. Har også anti-inflammatoriske egenskaber, og bidrager til dannelsen af nye hudceller.

Findes i: Østers, krappe, birkes, kakaopulver, gær, hørfrø, sesamfrø, æg, svinekød, oksekød, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), pinjekerner, cashewnødder, pecannødder, dadler, ost, spidskommen, jomfruhummer, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, gurkemeje, karrypulver, rosmarin og popcorn.

Kobber stimulerer dannelsen af kollagen og elastin og beskytter huden mod frie radikaler. Bidrager også til at give huden og håret kulør.

Findes i: Østers, gåselever, okselever, svinelever, andelever, gær, krabbekød, sesamfrø, kakaopulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, cashewnødder, paranødder, hummer, kaffebønner, hasselnødder (inkl. nougat og nutella), valnødder, pistacienødder, pinjekerner, pecannødder, tang, oliven, sort peber, gurkemeje, karrypulver, mørk chokolade, brombær, ananas, banan, rosmarin og popcorn.

Jod styrker cellefornyelsen, og kan mindske udbrud af hormonelt betinget akne.

Findes i: Tang, salt (bord-/køkkensalt), hummer, torskelever/levertran, torsk, blåmuslinger (og andre muslinger), krabbe, æg, sej, sild, laks, østers, kippers, makrel, stenbider, hvidvin og teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh).

Krom bidrager til at holde blodsukkeret nede, og hjælper dermed til at holde celleskader og inflammationer i huden nede.

Findes i: Teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), kakaopulver, abrikoser, dadler, birkes, figner, muslinger, svinekød, oksekød, kylling, æg, torskelever/levertran, kaffebønner, dild, sesamfrø, gule ærter og popcorn.

Selen har antioxidante egenskaber, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning.

Findes i: Nyrer, kippers, æg, paranødder, krabbe, tun, torskelever/levertran, blåmuslinger (og andre muslinger), solsikkefrø, jomfruhummer, hummer, kaviar, østers, makrel, laks, sardiner, sild, rødspætte, hørfrø, gurkemeje, popcorn og kylling.

Mangan bidrager til dannelsen af kollagen, til heling af skader og sår, og til at neutralisere frie radikaler.

Findes i: Tang, salt (bord-/køkkensalt), hummer, torskelever/levertran, torsk, blåmuslinger (og andre muslinger), krabbe, æg, sej, sild, laks, østers, kippers, makrel, stenbider, hvidvin og teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh).

Glycin bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione), og indgår også i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, kylling, peanuts (inkl. peanutbutter), hørfrø, svinekød, sojabønner (edamamebønner), krabbe, sardiner, rødspætte, sesamfrø, rejer, mandler (inkl. marcipan), hummer, jomfruhummer, gås og muslinger.

Alanin indgår i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Okse- og kalvenyre, flæskesvær, æg, svinekød, tun, kuller, kylling, sojabønner (edamamebønner), gås, krabbe, fasas, torskerogn og laks.

Prolin indgår i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Flæskesvær, ost, hvedekim og æggehvide.

Valin indgår i dannelsen af elastin.

Findes i: Æggehvide, æggeblommer, ost, brune bønner, sojabønner (edamamebønner), spinat, broccoli, sesamfrø, hampefrø, chiafrø, soja, peanuts (inkl. peanutbutter),

Cystein indgår i dannelsen af keratin. Bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione).

Findes i: Æg, hvedekim, sojamel, hørfrø, birkes, sesamfrø, paranødder og havregryn.

Leucin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Æg, ost, gurkemeje og sojabønner (edamamebønner).

Arginin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, peanuts (inkl. peanutbutter), sesamfrø, hørfrø, sojabønner (edamamebønner), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), mandler (inkl. marcipan), laks, pinjekerner, paranødder, valnødder, linser, pistacienødder, cashewnødder, birkes, kikærter, rejer, krabbe, kylling, muslinger, svinekød og mungbønner.

L-theanin bidrager til at modvirke inflammation og glykation (når højt blodsukker stivner hudens celler).

Findes i: Matcha og grøn te.

Omega-3 smører huden indefra og styrker derved hudens elasticitet og modvirker tørhed ved at styrke hudens barriere. Mindsker samtidig risikoen for at opleve irritationer og rødmen, da huden bliver mindre sensitiv. Hjælper til at regulere og kontrollere olieproduktionen i huden og holde cellefornyelsen i gang, så huden ikke forsøger at kompensere for fugtmangel ved at overproducere fedt.

Findes i: Hampefrø, hørfrø, chiafrø, mandler, valnødder, solsikkekerner, sesamfrø, laks, ørred, makrel, hellefisk, tun, fladfisk, torsk, kæmpenatlysolie, spinat og butternut squash.

Præbiotika  er ufordøjelige kostfibre, der styrker fordøjelsen ved at fungere som næring for probiotika.

Findes i: Bananer, jordskokker, løg, forårsløg, hvidløg, havregryn, rugbrød, bælgfrugter (ærter, bønner, linser og jordnødder) og kogte afkølede kartofler, ris og pasta.

Probiotika styrker fordøjelsen ved at tilføre gode bakterier til tyktarmen.

Findes i: Kombucha (fermenteret te), saurkraut, miso (fermenteret sojabønnepasta), kimchi (fermenterede grøntsager), tempeh (fermenterede sojabønner), yoghurt, kefir, A38, kærnemælk, ymer, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.

Enzymer styrker fordøjelsen ved at hjælpe med at nedbryde kulhydrat, fedt og protein. Mangler du enzymer, kan du opleve forstoppelse og meget luft i maven. Det er vigtigt at nævne, at enzymer ødelægges når de opvarmes til over 45 grader. Spis derfor gerne en del af dit daglige frugt og grønt i rå tilstand.

Findes i: Ananas, papaya, kiwi, mango, bananer, honning, nødder, kerner, spirer, avocado, ingefær, hvedegræs og gærede/fermenterede grøntsager (fx sauerkraut).

Skriv en kommentar

X