Nyhedsbrev

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

Hold dig opdateret her:

Søg

Sensitiv hud

Sensitiv Hud

Sensitiv hud er mere sårbar og skrøbelig end andre hudtyper. Huden kan reagere kraftigt på blandt andet parfume, varme, kulde, sollys og luftfugtighed, og har samtidig tendens til at være rød, tør, stram og kløende – til tider også brændende. Selvom det ikke altid er synligt udefra, mærker du det tydeligt.

Sensitiv hud kræver ro. Ro fra stressfaktorer, mangel på fugt og næringsstoffer, eller en overfølsomhed overfor fødevarer eller allergener i de produkter, som du er i kontakt med i løbet af dagen.

Behandlingen af sensitiv hud består derfor i, at undgå de ting din hud reagerer negativt på, ligesom det er vigtig at din fordøjelse holdes i topform. Det gør du bedst med præbiotika (kostfibre), enzymer fra rå frugt og grøntsager, essentielle fedtsyrer fra fede fisk, frø og nødder, samt probiotiske bakterier, der findes i syrnede mælkeprodukter og fermenterede fødevarer. Derudover skal huden have masser af fugt, der beskytter huden mod irritation fra tørhed.

Anti-stress vitaminet

B1-vitaminet  er kendt som et “anti-stress” vitamin, da det har indflydelse på nervesystemet. Det bidrager også til produktionen af kollagen og støtter, sammen med A- og C-vitamin, leverens evne til at filtrere de stoffer fra, som kan skade kroppen. Når leveren ikke formår at udskille stofferne på naturlig vis, vil kroppen transporteres dem videre ud i huden, da det er det mest sikre sted at opbevare dem. Det er en af grundene til, at din hud kan begynde at reagere sensitivt. B-vitaminer er generelt gode til at beskytte kroppen i stressede perioder, og give dig mere overskud.

B1-vitaminet finder du blandt andet i: Magert kød, torskerogn, fuldkornsprodukter, nødder, gurkemeje, grønne ærter, sesamfrø, spinat, gær, solsikkefrø, koriander, tang, teblade, hampefrø, rosmarin og popcorn.

Allergi eller  intolerance?

Sensitiv hud kan være et symptom på en intolerance overfor visse fødevarer, eller allergener i nogle af de produkter, du er i kontakt med i løbet af dagen. Symptomerne ved fødevareallergi og fødevaremiddelintolerance kan minde om hinanden, men skyldes to forskellige ting.  Allergi skyldes en overreaktion i immunforsvaret, og er mere sjælden end intolerans. En intolerance er det samme som overfølsomhed og skyldes, at kroppen har svært ved at nedbryde og fordøje visse fødevarer. Gluten, laktose og histamin er nogle af de stoffer, der oftest er årsagen til en intolerance.

Parfume

Parfumestoffer er en af de allergener, der er ansvarlig for flest allergiske reaktioner og tegn på overfølsomhed. Både naturlige og syntetiske parfumestoffer er potentielt allergifremkaldende. Faktisk er naturlige parfumestoffer den hyppigste årsag til allergi, hvad enten der er tale om er æteriske olier, blomster- eller plantedufte. Du skal ikke nødvendigvis undvære parfumen helt – selvom alle parfumestoffer kan udløse en allergi, handler det i høj grad også om mængder, samt hvor længe de har kontakt med huden. Er der steder du kan undvære parfume, som fx vaske-, skylle- og rengøringsmidler? Alt tæller med i det samlede regnestykke, så vær selektiv og brug eventuelt kun parfume, når og hvor det betyder mest for dig.

Tip:

  1. Test hvordan din hud reagerer på dine hudplejeprodukter, ved at smøre en smule på håndleddet, inden du anvender dem i ansigtet.
  2. Undgå parfume og æteriske olier, der kan være skrappe ved huden og allergifremkaldende.
  3. Skrub huden med milde eksfolierende produkter, og maks 1-2 gange om ugen.

Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:

Beroligende og forseglende (men lette) fedtsyrer, der beskytter mod fugttab og øger hudens spændstighed og elasticitet – det kan blandt andet være fra squalane, sheasmør, jojoba-, mandel-, sesam-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie. Ceramider gør det også godt på den front (kig efter navne der indeholder “ceramide”, “phytosphingosine” eller “sphingosine” på ingredienslisten).

  • Fugtabsorberende ingredienser, som hyaluronsyre, glycerin, urea, aminosyrer, N-cetylglucosamin eller alger og tang.

*N-acetylglucosamin, der også findes naturligt i huden, er et lille molekyle der fungerer som en byggesten til at danne hyaluronsyre, og kan samtidig lysne huden så pigmentpletter bliver mindre synlige. Den lysnende effekt kan øges ved at kombinere N-acetyl glucosamine og niacinamid, da de to ingredienser forstærker hinanden.

Er du til masker kan produkter med indholdsstoffet kaolin anbefales, da det er en mildt eksfolierende og beroligende type ler, der absorberer overskydende fedt fra huden.

Du kan udnytte de anti-inflammatoriske egenskaber fra fx: Gurkemeje (Turmeric Root Extract), rosmarin (Rosemary leaf extract), ingefær (Zingiber Officinale Extract), humle (Humulus Lupulus), kamille (Chamomilla Recutita Matricaria Extract), citronmelisse (Melissa Officinalis), fennikel (Foeniculum Vulgare Seed Extract) eller røllike (Achillea Millefolium).

Zink virker også helende og modvirker inflammationer. Du kan finde zink på ingredienslisten under navnet “zinc sulfate”. Ingrediensen “zink oxide” bruges som et fysisk (mineralsk) solfilter i solcremer, og virker mindre irriterende på huden, end syntetiske solfiltre.

Panthenol (B5-vitamin) og aloe vera, der både virker blødgørende, helende og anti-inflammatorisk, og hjælper til at beskytte huden mod fugttab.

Beskyttende antioxidanter, som du blandt andet finder i gulerodsekstrakt/-olie, arganolie, E- og C-vitamin, havtorn eller grøn te.

Probiotika er de gode bakterier, der beroliger huden ved at optage pladsen fra de dårlige bakterier i huden. Præbiotika findes som blandt andet som hudplejeingredienserne “alpha-glucan oligosaccharid”, der er udvindes af sukkerroer, og “inulin”, der er udvindes af cikorierødder.

Magnesium bidrager til at mindske hudens sensitivitet. Kig efter navne, der indeholder “magnesium”.

PHA (polyhydroxy acid) er en af de nyere generation af AHA syre, udvundet af glukose. Den renser huden og stimulerer dannelsen af nye hudceller, men er samtidig milder ved huden.

  • Parfumestoffer, æteriske olier, farvestoffer og alkohol.
  • Skummende renseprodukter: Gå efter blide cremerens eller oliebaserede renseprodukter, der ikke skummer for meget. Skummende ingredienser (sulfater), særligt sodium lauryl sulfate og sodium laureth sulfate, kan være hårde for en sensitiv hud, da de stripper huden for fedtstoffer.

Produkter til sensitiv hud:

Vælg fødevarer, der indeholder:

B1-vitamin stimulerer produktionen af kollagen, mindsker overfølsomhed, stimulerer blodcirkulationen, ilter hudens celler, beskytter mod fugttab og holder cellefornyelsen i gang.

Findes i: Torskerogn, svinekød, oksekød, kylling, lam, makrel, æg, ost, mælk, yoghurt, paranødder, sojabønner, gurkemeje, grønne ærter, linser, kikærter, kidneybønner, sesamfrø, spinat, havregryn, rosiner, solsikkefrø, koriander, tang, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, rosmarin og popcorn.

B5-vitamin hjælper til at danne fedtsyrer, der er essentielle for, at huden holdes fugtig, fyldig, blød og elastisk. Fedtsyrer hjælper samtidig til at dæmpe inflammationer og irritationer i huden.

Findes i: Indmad, æg, torskerogn, gurkemeje, kylling, hummer, havregryn, sojabønner, ærter, broccoli, avocado, champignoner, tomater, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), rosmarin og popcorn.

B6-vitamin hjælper kroppen til, at danne nye hudceller, og sørger derfor for, at huden bevarer sin glød, har en ensartet struktur og kan reparere skader. Vitamin B6 kan også hjælpe til at regulere hormonel ubalance i kroppen, som kan være årsagen til urenheder i huden.

Findes i: Solsikkekerner, laks, skaldyr, kylling, tofu, bananer, avocado, dild, pistacienødder, hvidløg, gurkemeje, karry, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, ananas, rosmarin og popcorn.

Calcium styrker cellefornyelsen, og smører og beskytter huden indefra, ved at bidrage til produktionen af hudens naturlige olie (talg).

Findes i: Ost, mælk, dild, koriander, fennikel, sesamfrø, birkes, hørfrø, hampefrø, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), hyben, oliven, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, karrypulver, sort/hvid peber, sardiner, havregryn, selleri, æggeblommer, laks, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), grønkål, kaffebønner, hvidvin, lakrids, rosmarin og popcorn.

Fosfor hjælper kroppen til at optage vitaminer og kan bidrage til at regulere hormonel ubalance. Bidrager også til en god fordøjelse, der mindsker risikoen for urenheder og øget sensitivitet i huden.

Findes i: Ost, mælk, æggeblommer, birkes, kakaopulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), havregryn, pinjekerner, hørfrø, solsikkefrø, cashewnødder, mandler (inkl. marcipan), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), pistacienødder, valnødder, dild, koriander, fennikel, brune bønner, hvide bønner, laks, hvidløg, gurkemeje, karrypulver, popcorn, kylling, brissel, lever, krabbe, sardiner, kippers, sild, makrel, rejer, svinekød, gås, due, tang, hvidvin, kaffebønner, rosmarin og kikærter.

Magnesium bidrager til en god fordøjelse og stabiliserer hormonbalancen, der mindsker risikoen for urenheder og øget sensitivitet i huden. Kan virke dæmpende på sensitiv hud og allergi.

Findes i: Koriander, kakaopulver, dild, kaffebønner, fennikelfrø, paranødder, sesamfrø, hørfrø, birkes, cashewnødder, mandler (inkl. marcipan), pinjekerner, peanuts (inkl. peanutbutter), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), valnødder, hampefrø, banan, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), gurkemeje, karrypulver, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hyben, havregryn, sort peber, rosmarin, mungbønner, hvide bønner og kikærter.

Zink har antioxidante egenskaber, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning. Har også anti-inflammatoriske egenskaber, og bidrager til dannelsen af nye hudceller.

Findes i: Østers, krappe, birkes, kakaopulver, gær, hørfrø, sesamfrø, æg, svinekød, oksekød, tang/alger (fx. spirulina eller chlorella), pinjekerner, cashewnødder, pecannødder, dadler, ost, spidskommen, jomfruhummer, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), hampefrø, gurkemeje, karrypulver, rosmarin og popcorn.

Molybdæn nedbryder sulfitter, der kan give irritationer i huden, og holder omsætningen af svovl- og urinsyrer i gang.

Findes i: Lever, kakaopulver, gule/grønne ærter, nyrer, peberfrugt, linser, muslinger, ris, hummer, jomfruhummer, creme fraiche, pasta, grønne bønner, ærter, netmelon og teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh).

L-theanin bidrager til at modvirke inflammation og glykation (når højt blodsukker stivner hudens celler).

Findes i: Matcha og grøn te.

Omega-3 smører huden indefra og styrker derved hudens elasticitet og modvirker tørhed ved at styrke hudens barriere. Mindsker samtidig risikoen for at opleve irritationer og rødmen, da huden bliver mindre sensitiv. Hjælper til at regulere og kontrollere olieproduktionen i huden og holde cellefornyelsen i gang, så huden ikke forsøger at kompensere for fugtmangel ved at overproducere fedt.

Findes i: Hampefrø, hørfrø, chiafrø, mandler, valnødder, solsikkekerner, sesamfrø, laks, ørred, makrel, hellefisk, tun, fladfisk, torsk, kæmpenatlysolie, spinat og butternut squash.

Præbiotika  er ufordøjelige kostfibre, der styrker fordøjelsen ved at fungere som næring for probiotika.

Findes i: Bananer, jordskokker, løg, forårsløg, hvidløg, havregryn, rugbrød, bælgfrugter (ærter, bønner, linser og jordnødder) og kogte afkølede kartofler, ris og pasta.

Probiotika styrker fordøjelsen ved at tilføre gode bakterier til tyktarmen.

Findes i: Kombucha (fermenteret te), saurkraut, miso (fermenteret sojabønnepasta), kimchi (fermenterede grøntsager), tempeh (fermenterede sojabønner), yoghurt, kefir, A38, kærnemælk, ymer, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.

Enzymer styrker fordøjelsen ved at hjælpe med at nedbryde kulhydrat, fedt og protein. Mangler du enzymer, kan du opleve forstoppelse og meget luft i maven. Det er vigtigt at nævne, at enzymer ødelægges når de opvarmes til over 45 grader. Spis derfor gerne en del af dit daglige frugt og grønt i rå tilstand.

Findes i: Ananas, papaya, kiwi, mango, bananer, honning, nødder, kerner, spirer, avocado, ingefær, hvedegræs og gærede/fermenterede grøntsager (fx sauerkraut).

Skriv en kommentar