Nyhedsbrev

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

Hold dig opdateret her:

Søg

Rosacea

Rosacea

Har du problemer med rødmen? Oplever du ofte, at huden blusser op og bliver hævet? Måske har du også udvidede blodkar, udbrud bumser og en brændende fornemmelse i huden? Så er du måske en af de mange, der plaget af rosacea.

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, der oftest viser sig i ansigtet. Som regel på næsen, kinderne og hagen. 

Rosacea bliver ikke altid diagnosticeret korrekt, da tilstanden på mange måder kan minde om sensitiv hud. Ved rosacea oplever de fleste dog, at symptomerne ofte er voldsommere og mere vedvarende. 

Der findes desværre ikke meget viden om, hvad årsagen til rosacea er, men den rammer typisk kvinder i alderen 30-50 år. Mænd kan dog også rammes af rosacea, hvor det typisk ses det, der kaldes “blomkålsnæse”.

Symptomer på rosacea:

 • Rødmen og opblussende hud
 • Hævelser
 • Udvidede blodkar / blodsprængninger
 • Brændende og sensitiv hud
 • Udrud af akne
 • Langsom forværring af symptomerne, der bliver mere vedvarende.

Mulige triggere:

 • Hurtige temperaturskift: Fra kulde til varme og omvendt. Som når du kommer står ud af bruseren efter et langt og varmt bad.
 • Motion: En god løbetur, kan hos nogle give ekstra opblussen i ansigtet, der varer længere tid end normalt.
 • Kost: Varm mad og drikke, stærke og varme krydderier, histamin, raffineret sukker, skaldyr, oksekød, stivelse, histamin og alkohol.
 • For meget sol
 • Parfume, farvestoffer og alkohol i plejeprodukter

Tarmbakterier mod rosacea?

Undersøgelser tyder på, at der kunne være en sammenhæng mellem mave-tarmsygdomme og rosacea. I en dansk undersøgelse, hvor 50.000 rosacea-ramte danskere blev undersøgt, led flere personer af enten gluten-allergi, crohns sygdom, colitis (blødende tyktarmsbetændelse), colitis ulcerosa (blødende tyktarmsinflammation), helicobacter pylori infektion (HPI), bakterieovervækst i tyndtarmen (SIBO) eller irritabel tyktarm, end kontrolpersonerne i undersøgelsen.

SIBO har  været forbundet med nedsat fordøjelsesevne, og da man i en undersøgelse behandlede det med en fiberrig diæt,  gav det samtidig en forbedring af rosacea hos de personer, der led af begge dele. Andre undersøgelser har også vist, at der blandt mennesker med rosacea, er en højere frekvens af personer med HPI, der er en bakterieinfektion i mavesækken, og at der forekom en bedring i rosacea, efter bakterien blev fjernet med antibiotika.

Lige nu forskes der derfor meget i tarmfloraens betydning for rosacea, men også andre inflammatoriske hudlidelser, som eksem (atopisk hud). Her har man nemlig set forbedringer i huden, efter behandling med synbiotika, der er en kombination af præbiotika og probiotika.

Selvom forskerne stadig mangler at finde en direkte sammenhæng mellem mave-tarmsygdomme og rosacea, forskes der videre i om kuren mod rosacea skal findes via. behandling af tarmfloraen med præbiotika og probiotika.

Rosacea-venlig kost

Rosacea kan forbedres med anti-inflammatoriske fødevarer, gode fedtsyrer og fugt, der styrker hudens barriere og hjælper til at dæmpe de hudirritationer, der følger med rosacea.

Derudover oplever mange rosacea-ramte også, at bestemte fødevarer kan forværre hudlidelsen. Det gælder blandt andet stærke krydderier, raffineret sukker, skaldyr, oksekød, stivelse og alkohol.

Nogle oplever, at stoffet histamin, der findes naturligt i mange fødevarer, også kan forværre rosacea. Histamin virker som et hormon i kroppen, der frigives som en del af en allergisk reaktion, og blandt andet kan give astma, hovedpine, kvalme og rødme i huden. 

Histamin findes især i gærede/fermenterede fødevarer (vin, øl, eddike, meget modnede oste), syrnede mælkeprodukter, tørret eller røget kød, tomater, nødder, fuldkorn, indmad og skaldyr.

Mange af de fermenterede, syrnede eller fuldkornsrige fødevarer er dog også rige på præ- og probiotika, der har vist sig at have en positiv effekt på rosacea. Så det handler mest af alt om at finde frem til det, der virker bedst for dig.

Fravælg eventuelt:

Stærke og varme krydderier (fx chili, der indeholder capsaicin, og kanel, der indeholder kanelaldehyd), raffineret sukker, oksekød, stivelse, alkohol og histamin (vin, øl, eddike, meget modnede oste, syrnede mælkeprodukter, tørret eller røget kød, tomater, nødder, fuldkorn, indmad og skaldyr).

Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:

Du kan udnytte de anti-inflammatoriske egenskaber fra fx: Gurkemeje (Turmeric Root Extract), rosmarin (Rosemary leaf extract), ingefær (Zingiber Officinale Extract), humle (Humulus Lupulus), kamille (Chamomilla Recutita Matricaria Extract), citronmelisse (Melissa Officinalis), fennikel (Foeniculum Vulgare Seed Extract) eller røllike (Achillea Millefolium).

Zink virker også helende og modvirker inflammationer. Du kan finde zink på ingredienslisten under navnet “zinc sulfate”. Ingrediensen “zink oxide” bruges som et fysisk (mineralsk) solfilter i solcremer, og virker mindre irriterende på huden, end syntetiske solfiltre.

Panthenol (B5-vitamin) kan bidrage til at holde hudoverfladen fugtig og glat, har en helende effekt og styrker niveauet af ceramider (fedtstoffer) i huden. Kig efter “Panthenol”, “D-Panthenol” på ingredienslisten.

Magnesium bidrager til at mindske hudens sensitivitet. Kig efter navne, der indeholder “magnesium”.

Probiotika er de gode bakterier, der beroliger huden ved at optage pladsen fra de dårlige bakterier i huden. Præbiotika findes som blandt andet som hudplejeingredienserne “alpha-glucan oligosaccharid”, der er udvindes af sukkerroer, og “inulin”, der er udvindes af cikorierødder.

PHA (polyhydroxy acid) er en af de nyere generation af AHA syre, udvundet af glukose. Den renser huden og stimulerer dannelsen af nye hudceller, men er samtidig mild ved huden.

Niacinamid (B3-vitamin) gør det formidabelt på flere områder. Vitaminet har blandt andet en lysnende effekt på huden, og kan derfor mindske synligheden af pigmentpletter og gøre din hudtone mere ensartet. Derudover kan niacinamid få forstørrede porer til at trække sig sammen, dulme en rød og irriteret hud og sidst, men ikke mindst, øge mængden af sunde fedtsyrer, der gør huden mere elastisk, modstandsdygtig og udglatter huden en anelse.

Produkter til rosacea-ramt hud:

Skriv en kommentar