
Fedtet Hud
Har du fedtet hud, kan du sikkert nikke genkendende til, at din hud både er glinsende, porerne er forstørrede og du har tendens til at få bumser. Fedtet hår og hovedbund, makeup der ligger i “kager” og skæleksem (fedtet hud, der flager) er heller ikke unormale problemer for dig med en fedtet hud.
Fedtet hud er en meget almindelig hudtilstand, både for mænd og kvinder i alle aldre. Det er oftest mest udpræget i t-zonen (pande, næse og hage) og hovedbunden. Fedtet hud skyldes, at hudens talgkirtler producerer for meget sebum (talg/hudfedt). Fedtet hud er først og fremmest hormonelt betinget, men nogle oplever det mest generende i sommermånederne, når solens varme bager. Ligesom den glinsende hud kan være lettere at kontrollere i vintermånederne.
Fedtet hud kan skyldes hormoner
Talgproduktionen kontrolleres af de androgene (mandlige) kønshormoner, som primært er testosteron. Væksthormoner, herunder IGF-1, der findes i mælk, er i flere studier blevet forbundet med både fedtet hud og akne, da de har vist sig at påvirke talgkirtlernes olieproduktion, og øge inflammationstilstande i huden.
Fedtet hud ældes langsommere
Selvom fedtet hud kan være en bekymring for dig i hverdagen, er der faktisk også fordele ved at have en hud, der er “selvsmørende”. Sebums funktion er nemlig at styrke hudens barriere, ved at smøre den indefra, så den er mere modstandsdygtig overfor skader, infektion og bakterier, samt at holde hudens naturlige fugtniveau oppe. Sammenlignet med tør hud, har fedtet hud derfor bedre betingelser for at holde aldringstegn på afstand.
Vil du have kontrol over din fedtede hud, handler det derfor om at forsøge, at få talgproduktionen normaliseret uden at udtørre huden. Mangel på fugt, eller decideret dehydrering, kan være en af årsagerne til at huden er fedtet. Når huden bliver tør, vil den nemlig forsøge at kompensere for manglende fugt, ved at producere mere talg.
Pleje af fedtet hud
Rens skånsomt: Jo mere ihærdigt du forsøger at rense en fedtet hud, desto mere vil huden forsøge at kompensere ved at producere mere talg. Det er vigtigt, at du ikke irriterer huden ved at strippe den for den olie, der er designet til at beskytte den.
Skru op for fugten: Brug enten lette olier, der tillader huden at ånde, eller skær helt ned på olieholdige hudplejeprodukter. Brug eventuelt kun olie på tørre de områder i ansigtet og på kroppen.
Sådan undgår du den fedtede “film” på huden
At din hud er fedtet betyder ikke, at du nødvendigvis skal holde dig fra olieholdige hudplejeprodukter. Huden kan stadig have brug for beskyttende olier, særligt de områder i ansigtet, der ikke selv danner særlig meget olie. For mange er det kinderne, der kan trænge til lidt ekstra smørelse udefra, hvorimod t-zonen (pande, næse og hage), ofte producerer mere olie. Her kan du være mere sparsom med at tilføre ekstra olie udefra.
Undgå de mineralske olier (og voks), som paraffin eller petrolatum, der kan have svært ved at trænge ind i huden, og derfor lægger sig som en fedtet “film” på hudoverfladen, der forhindrer huden i at ånde.
Gå i stedet efter produkter med vegetabilske olier, der minder mere om hudens egne fedtstoffer, og derfor trænger bedre ind i huden. Jojoba-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie er vegetabilske olier, der samtidig har et rigt indhold af linolsyre. Linolsyre er en essentiel fedtsyre, der både har en reparerende og blødgørende effekt på huden. Squalane, der udvindes af oliven er ligeledes en rigtig god og let olie, rig på essentielle fedtsyrer og antioxidanter, der minder meget om den olie huden selv producerer.
Mineralske olier:
- Petrolatum
- Paraffin / Paraffinum liquidum
- Propylenglycol
- Mineral oil
Mineralsk voks:
- Cera microcristallina
- Microcrystalline wax
- Ceresin
Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:
Kaolin er en mildt eksfolierende og beroligende type ler, som absorberer overskydende fedt fra huden.
Rispudder (Oryza Sative Powder) kan virke mildt eksfolierende, fedtabsorberende og matterende.
Niacinamid (B3-vitamin) gør det formidabelt på flere områder. Vitaminet har blandt andet en lysnende effekt på huden, og kan derfor mindske synligheden af pigmentpletter og gøre din hudtone mere ensartet. Derudover kan niacinamid få forstørrede porer til at trække sig sammen, dulme en rød og irriteret hud og sidst, men ikke mindst, øge mængden af sunde fedtsyrer, der gør huden mere elastisk, modstandsdygtig og udglatter huden en anelse.
A-vitamin (retinol) virker forbedrende på hudens fugtniveau, reparerer hudcellernes struktur, virker udglattende og reducerer pigmenteringer. Hjælper samtidig til at regulere mængden af talg og øge kollagenproduktionen.
PHA (polyhydroxy acid) er en af de nyere generation af AHA syre, udvundet af glukose. Den renser huden og stimulerer dannelsen af nye hudceller, men er samtidig milder ved huden.
Zink virker helende og modvirker inflammationer. Du kan finde zink på ingredienslisten under navnet “zinc sulfate”. Ingrediensen “zink oxide” bruges som et fysisk (mineralsk) solfilter i solcremer, og kan virke mindre irriterende på huden, end syntetiske solfiltre.
- Silikone: Silikone er ikke en farlig ingrediens, men kan være problematisk fordi den forhindrer huden i at ånde, tilstopper porerne og kan give anledning til urenheder. Det anvendes i mange (!) produkter, særligt makeup og solcremer, hvor silikone gør det lettere at fordele produkterne jævn på huden.
- Mineralske olier (og voks), som paraffin eller petrolatum, der kan have svært ved at trænge ind i huden, og derfor lægger sig som en fedtet “film” på hudoverfladen, der forhindrer huden i at ånde.
Produkter til fedtet hud:
-
2i1 Rens
kr. 139,00 -
Akne Creme
kr. 229,00 -
Akne Rens
kr. 159,00 -
Anti-Shine Serum
kr. 349,00