
Akne
Akne, bumser, hudorme og urenheder dækker alle over den samme hudtilstand. Akne er blot det lægefaglige ord for det vi i hverdagssprog kalder bumser og hudorme. De fleste af os har haft akne som teenagere, ligesom vi i voksenlivet, også kan generes af lejlighedsvise udbrud af bumser. Det ændrer dog ikke på, at særligt de sværere grader af akne, er meget generende – både for selvtilliden, men også for huden.
Derfor får du akne
Hormoner
Alle former for akne skyldes hormoner – uanset hvor eller hvornår der opstår udbrud. Det er derfor akne er så udbredt en hudtilstand i puberteten, da produktionen af de androgene (mandlige) kønshormoner stiger, både hos drenge og piger. Hormonerne påvirker nemlig talgkirtlerne til at øge produktionen af talg (hudfedt), samtidig med at hudens talgkirtler bliver mere snævre. Derfor ophobes talgen i kirtlerne, til de til sidst brister og danner en bums.
Huden producerer først og fremmest talg, for at beskytte sig selv fra at tørre ud. Talgproduktionen er derfor super vigtig for din huds sundhed, da tør hud er mere modtagelige overfor skadelige påvirkninger fra blandt andet sol og forurening, ligesom rynker også syner af mere, når huden er tør. Vi kan, helt fra fødslen, være skabt med en lav eller høj talgproduktion, men den er først og fremmest styret af vores hormonbalance.
Sukker, mælk & stress…
Sukker, i form af hurtige kulhydrater, får blodsukkeret til at stige hurtigt. Når blodsukkeret stiger, stiger udskillelsen af insulin også. Insulin er et hormon, der sørger for at sukkeret transporteres fra blodet og ud til kroppens celler, hvor det bruges som energi. Men når insulinniveauet stiger, øges samtidig produktionen af de mandlige kønshormoner, som så herefter får dannelsen af talg til at stige.
At mælk kan give bumser, skyldes mælkeproteiners indhold af IGF-1 (vækstfaktorer). Du kan enten droppe mælken helt, skære ned, eller skifte skummetmælken ud med letmælk eller sødmælk, der indeholder færre mælkeproteiner, og derfor også en mindre mængde af de vækstfaktorer, der kan forværre akne.
Stress udløser flere hormoner i kroppen, blandt andet kortisol, der får blodsukkeret til at stige. Det sætter gang i samme mekanisme, som når du spiser hurtige kulhydrater, og kan derfor øge produktionen af talg i huden.
Inflammation
Når bumserne først huserer kan tilstanden forværres af hudbakterien “cutibacterium acnes”, som er en af de bakterier, der er med til at udvikle en betændelsestilstand.
Derfor får du akne som voksen
Selvom det er meget normalt, at hormonerne er ude af balance i teenageårene, så er akne også en meget almindelig hudlidelse hos voksne. Faktisk døjer ca. 5 procent af kvinder i 40-års alderen stadig med kroniske bumser. Mænd i samme aldersgruppe slipper lidt billigere, da det ligger omkring 1 procent.
Talgkirtlernes produktion er som sagt styret af vores hormoner. Har du et meget lavt hormonniveau i kroppen, vil talgkirtlerne næsten ikke producere talg. Af samme grund får børn ikke får bumser, før de kommer i puberteten, hvor kroppen begynder at danne hormoner.
Der kan være flere årsager til at bumserne opstår, men når mange voksne – særligt kvinder – stadig døjer med kroniske bumser efter puberteten, skyldes det oftest hormonel ubalance. Derfor oplever mange kvinder udbrud af bumser under menstruationen eller i overgangsalderen, hvor vi begynder at danne færre østrogener.
Bakterier mod akne
Der forskes stadig meget i behandling og forebyggelse af akne, men de senere år er der forsket meget i anvendelsen af bakterier, som kan bekæmpe akne. En gruppe amerikanske forskere har fundet ud af, at mennesker med normal hud har en særlig stamme af gode bakterier, der beskytter huden mod de stammer af akne-bakterier, der giver bumser. På samme måde som gode tarmbakterier er gavnlige for vores tarmflora, da de optager pladsen fra de dårlige tarmbakterier. Håbet er, at kunne anvende disse bakterier i hudplejeprodukter til behandling og forebyggelse af akne.
Pro- og præbiotisk hudpleje
Probiotika
Probiotisk hudpleje har nærmest opnået stjernestatus i skønhedsbranchen – og det er ikke helt uden grund. Probiotika (mælkesyrebakterier), som vi kender det fra syrnede mælkeprodukter eller kosttilskud, optager nemlig pladsen fra de dårlige bakterier i huden og forbedrer hudens mikrobiom. Uromagerne kommer med andre ord i mindretal. Det giver huden ro, styrker dens barriere og hjælper den til at genfinde sig selv. Noget der kan gøre en mærkbar forskel for alle, men i høj grad dig, der døjer med rødme, akne, sensitiv hud eller inflammationer (herunder rosacea).
Præbiotika
Mens de probiotiske bakterier løber med al opmærksomheden, er de præbiotiske ingredienser, der giver føde til de probiotiske bakterier, fløjet mere under radaren. Det gør dem dog ikke mindre interessante, netop fordi de kombineret med probiotika, udgør det vi kalder “synbiotika”, hvor effekten af de probiotiske bakterier øges, fordi de får næring fra præbiotikaen.
Præbiotika findes som blandt andet som hudplejeingredienserne “alpha-glucan oligosaccharid”, der er udvindes af sukkerroer, og “inulin”, der er udvindes af cikorierødder.
Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:
A-vitamin (retinol), der forbedrer hudens fugtniveau, reparerer hudcellernes struktur, virker udglattende og reducerer pigmenteringer. Hjælper samtidig til at regulere mængden af talg og øge kollagenproduktionen.
Niacinamid (B3-vitamin) gør det formidabelt på flere områder. Vitaminet har blandt andet en lysnende effekt på huden, og kan derfor mindske synligheden af pigmentpletter og gøre din hudtone mere ensartet. Derudover kan niacinamid få forstørrede porer til at trække sig sammen, dulme en rød og irriteret hud og sidst, men ikke mindst, øge mængden af sunde fedtsyrer, der gør huden mere elastisk, modstandsdygtig og udglatter huden en anelse.
Du kan udnytte de anti-inflammatoriske egenskaber fra fx: Gurkemeje (Turmeric Root Extract), rosmarin (Rosemary leaf extract), ingefær (Zingiber Officinale Extract), humle (Humulus Lupulus), kamille (Chamomilla Recutita Matricaria Extract), citronmelisse (Melissa Officinalis), fennikel (Foeniculum Vulgare Seed Extract) eller røllike (Achillea Millefolium).
Zink virker også helende og modvirker inflammationer. Du kan finde zink på ingredienslisten under navnet “zinc sulfate”. Ingrediensen “zink oxide” bruges som et fysisk (mineralsk) solfilter i solcremer, og virker mindre irriterende på huden, end syntetiske solfiltre.
Beroligende og forseglende (men lette) fedtsyrer, der beskytter mod fugttab og øger hudens spændstighed og elasticitet – det kan blandt andet være fra squalane, sheasmør, jojoba-, mandel-, sesam-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie. Ceramider gør det også godt på den front (kig efter navne der indeholder “ceramide”, “phytosphingosine” eller “sphingosine” på ingredienslisten).
Probiotika er gode bakterier, der beroliger huden ved at optage pladsen fra de dårlige bakterier i huden.
Præbiotika findes som blandt andet som hudplejeingredienserne “alpha-glucan oligosaccharid”, der er udvindes af sukkerroer, og “inulin”, der er udvindes af cikorierødder.
AHA (alpha hydroxy acids), der er enten frugtsyre/glykolsyre eller mælkesyre, som fjerner døde hudceller og renser dybt ned i huden, hvor de samtidig stimulerer dannelsen af nye hudceller.
- Silikone: Silikone kan være problematisk, fordi det forhindrer huden i at ånde, tilstopper porerne og giver anledning til urenheder.
- Mineralske olier (og voks), som paraffin eller petrolatum, der kan have svært ved at trænge ind i huden, og derfor lægger sig som en fedtet “film” på hudoverfladen, der forhindrer huden i at ånde.
Produkter til akne-ramt hud:
-
2i1 Rens
kr. 139,00 -
Akne Creme
kr. 229,00 -
Anti-Shine Serum
kr. 349,00 -
Blue Light Serum
kr. 349,00