hudtype guide

Hudtype guide

Kender du din egen hudtype? Grunden til jeg spørger er, at det er vigtigt for at kunne give din hud optimal pleje.

Vi er født med en bestemt hudtype f.eks. tør eller fedtet hud.

Vores hudtype er den samme hele livet, men huden kan gå igennem forskellige faser i livet og reagere på vejret eller andre omstændigheder.

Hvis man skal definerer de forskellige hudtype meget bredt findes der tør hud, olieret / fedtet hud, normal hud, kombineret hud og følsom hud.

Når det er sagt, er der rigtig mange nuancer af hver hudtype. I denne artikel vil jeg give din min hudtype guide, hvor jeg fortæller dig om detaljerne og hvordan du kan finde ud af, hvilken hudtype du selv har.

Min baggrund for at skrive denne artikel er 10 års erfaring med hudpleje og skønhed. Jeg er indehaveren af DM Skincare, hvor vi sælger hudpleje og velvære primært til danske kvinder.

Vi sælger vores hudplejeprodukter i fysiske butikker, til webshops og fra vores egen webshop.

Jeg vil i det følgende give dig en komplet hudtype guide og gennemgå de forskellige hudtyper.

 

Den perfekte hudtype guide

Du har sikkert hørt nogle af de “buzz ord” som normal hud, olieret hud, kombineret hud m.m. Selvom du er født med en bestemt hudtype, så kan du hud forandre sig en igennem livets forskellige faser.

Vi er allesammen forskellige og det samme er vores hud. Derfor kan det være svært at lave den perfekte hudtype guide som vil passe præcist for alle.

Derfor bør du se denne guide som en vejledning for at kunne finde produkter, som passer til din egen hudtype.

Er du i tvivl, så er du altid meget velkommen til at kontakte mig eller besøge vores butik i Varde.

Du kan også tage vores online hudtype test som giver dig svar på, hvilken hudtype du har.

Tør hud

Vinter er ofte forbundet med kulde, snevejr og ikke mindst tør hud. Luften bliver mere tør, når temperaturen falder – og det påvirker vores hud.

Det er helt normalt og sker for langt de fleste mennesker om vinteren, men hvad hvis din hud viser tegn på tørhed hele året rundt?

Hvis det er tilfældes er din hudtype betegnet som tør hud. Tør hud er nemlig bliver nemtlig ikke påvirket af vejret, men er tør hele året rundt.

Tør hud opstår, når hudens talgkirtler ikke producerer tilstrækkelig olie til at kunne hydrere og beskytte epidermis.

Den manglende olie kan skyldes en lang række faktorer f.eks. brug af hårde sæber eller hudplejeprodukter, sollys, eksem og genetik.

Det er vigtigt at holde fokus på hydrering, da det hjælper med til at din hud ikke aldres for hurtigt og forebygger infektion.

Tør hud ledsages normalt af vedvarende og ubehagelig følelse af irritation og betændelse.

Følsom hud og tør hud er ofte tæt forbundet. Hvis din hud virker rosenrød og følsom, så kan det være en indikation på, at du har tør hud – men du kan også være tør hud uden at have følsom hud.

Hvis du har en følelse af din hud prikker efter rens, så kan vandet måske have været for varmt eller produkterne er for hårde ved din hud.

Fordi din hud allerede mangler olie, så er den særlig sårbar, når den udsættes for ekstreme temperaturer eller hårde hudplejeprodukter.

Du bør derfor tage et dampende brusebad, fordi det måske kan være den eneste løsning for at få din hud ren og hydreret på samme tid.

Hvis du ikke får renset din hud, så vil døde hudceller stadig være på hudens overflade. Det vil forværre symptomerne yderligere, og derfor er det enormt vigtigt at få renset din hud selvom du har tør hud.

Mange er besatte af porerne i huden. Hos nogle virker porerne meget store, men de hos andre virker mindre. Hvis du har tør hud, så vil dine porer generelt være mindre end gennemsnittet fordi huden producere mindre olie.  

Hvis du har små fine linier eller rynker omkring dine øjne eller mund, når du smiler, så er dette også et tegn på, at du har tør hud.

Hvis din hud producerer for lidt sebum (olie), så vil du have tendens til at udvikle disse fine små linier tidligere i livet end gennemsnittet.

Din hud kan virke tynd fordi hudbarrieren er nedsat når du har tør hud. Hudens barrierefunktion består af lipider (fedtstoffer), der beskytter mod fugt tav, skader på frie radikaler og bakterier.

Når huden er tør, er barrieren svag, hvilket gør din hud mere sårbar overfor barske vejrforhold og andre miljømæssige faktorer.

Mit bedste råd mod tør hud er, at anvende en god og naturlig olie f.eks. jojobaolie, avocadoolie eller krokodilleolie.

Næsten alle symptomer på tør hud lindres med naturlige olier. De er også nærende og vitaminrige, hvilket vil hjælpe med at reparere tidligere skader.

Sørg for at behandle din hud med naturlige og blide produkter hver dag. Derudover bør du exfoliere et par gange om ugen for at fjerne døde hudceller.

Fedtet hud

Der er en fin linje mellem at have glødende hud og have skinnende hud. Hvis du har mere tendens til at have skinnende hud, så har du sandsynligvis fedtet hud.

Langt de fleste har skinnende hud i sommerperioden, men hvis du oplever at din hud også skinner i vinterperioden, så har du med al sandsynlighed fedtet hud.

Huden begynder at producere mere olie omkring puberteten, når vores hormonniveauer stiger. Hvis din hud fortsat er skinnende efter puberteten, så har du fedtet hud.

Olieagtig hud kan også skyldes brug af skrappe hudplejeprodukter, genetik, klima og dehydrering. Når huden er olieagtig, producerer talgkirtlerne for meget olie, hvilket kan medføre tilstoppede porer, hudorme og acne.

Der er mange misforståelser omkring fedtet hud. Desværre findes der mange myter og misforståelser.

En af de mange misforståelser er, at man ikke må bruge olier på fedtet hud – dette passer ikke.

Jeg læste en artikel, hvor Mads fra Danish Skin Care advarede sine kunder mod at bruge naturlige olier på huden, hvis man havde fedtet hud.

Det er desværre en fejl og en stor misforståelse.

Hvis du derimod fjerner fedtet fra din hud ved hjælp af hudplejeprodukter, så vil dine talgkirtler bare producere endnu mere sebum (hudfedt), og din hud vil virke endnu mere fedtet. På den måde vil du komme ind i en “ond cirkel”.

Din hud kan være fedtet hvis den er dehydreret. Hvis din hud er fedtet, men alligevel føles ru eller grov, når du rører ved den, så er det et tegn på, at din hud mangler vand.

Når huden er dehydreret, fejler talgkirtlerne fordi de er beregnet til at holde vores hud hydreret og beskyttet. De bliver derfor overaktive, og producerer for meget olie.

Dine porer er måske forstørrede, hvis du lider af fedtet hud fordi olie kirtlerne er hyperaktive.

Når olie kirtlerne er hyperaktive, forsøger mere olie at passere gennem porerne end normalt – det får porerne til at blive overbelastede, hvilket gør dem større.

Problemet er dog mest fremtræden i området omkring T-zonen.

Hvis du har problemer med fedtet hud bør du kigge på nogle af vores hudplejeprodukter mod fedtet hud. Vi er så overbeviste om vores produkter, at vi giver dig 90 dages tilfredshedsgaranti eller pengene retur.

Normal hud

Normal hud er godt næret, hydreret og glødende. Der er ingen tegn på overskydende olie, tørhed eller udbrud.

Hvis du ofte får komplimenter om din hud, så har du måske normal hud. Det er nemlig denne hudtype rigtig mange beundrer.

De fleste er plaget af acne, overskydende olie og andre udbrud i deres teenage år. Måske har du haft hudproblemer før denne tid, men din hud vil blive rolig og afbalancerede efter puberteten.

Dine porer er normal størrelse – ikke for store og ikke for små. De må ikke være helt usynlige, men de må heller ikke være overbelastede og fyldt med blackheads.

Hvis du har normal hud, skal din hud føles blød og smidig. Du bør ikke kunne finde nogle grove teksture eller irritationer.

Din hud vil forblive stabil selvom vejret og årstiderne ændrer sig. Du kan sagtens opleve at din hud er mere olieagtig om sommeren eller mere tør i vintertiden, men du genopretter hurtigt hudens normale tilstand.

Selvom din hud er normal hudtype, kan du sagtens opleve andre problemer f.eks. hyperpigmentering eller fine linier (som kan forveksles med rynker).

Derfor er det afgørende, at du holder normal hud hydreret – selvom det måske kan virke unødvendigt. Hydrering er altså afgørende, da selv normal hud også kan blive dehydreret.

Hvis din hud er normal vil fugt- og olieniveauet være afbalanceret. Der er ikke for meget olie og din hud mangler ikke olie.

Hvis du har normal hud bør du stadig rense, tone, fugte og anvende SPF hver eneste dag. Du bør også tilføje antioxidant serum for at forhindre kollagen nedbrydning og tegn på aldring.

Fordi din hud allerede er afbalanceret, bør dit fokus være på forebyggelse og vedligeholdelse.

Kombineret hud

Hvis du er i tvivl om din hudtype, så har du måske kombineret hud. Kombineret hud er normalt, da faktorer som forurening og solskader påvirker vores hud på forskellige måder.

Kombineret hud betyder, at i forskellige områder af ansigtet er din hudtype forskellig. Generelt er den mest almindelige form for kombineret hud kendetegnet ved fedtet hud i t-zonen og tørre kinder.

Det er dog muligt at have på mange forskellige områder på kroppen – ligesom de andre hudtyper også kan findes andre steder end ansigtet.

Du kan kende en kombineret hudtype på, at din hud hyppigt ændrer sig fra at føles olieret den ene dag til at være tør den anden dag. Dette vil du især opleve, når årstiderne skifter.

Hvis dine porer er større i T-zonen og næsten er usynlige i U-zonen, så har du sandsynligvis kombineret hud.

Du vil også opleve at få flere blackheads og tilstoppede porer på næsen og i midten af dit ansigt, mens dine kinder, kæbe og hage vil føles udtørret og irriteret.

Årsagen til kombineret hud er ligesom de andre hudtyper mangel på balance. Hvis din hud bliver dehydreret eller får fjernet den naturlige olie, vil oliekirtlerne bliver overaktive.

Kombineret hud kan virke som om det er umuligt at kontrollere, men du bør gøre dit bedste. Det er nemlig afgørende ikke at behandle ét område af din hud på bekostning af andre.

Du bør fokuserer på at bruge lette og effektive produkter til at genoprette balancen.

Sensitiv hud

Hvis du er meget skeptisk over at afprøve nye hudplejeprodukter fordi du måske tidligere har haft en dårlig oplevelse eller hvis du foretrækker produkter uden kemikalier eller duft, så har du sandsynligvis sensitiv hud.

Din hud kan virke rød og være kløende, brændende og irriteret på daglig basis. Når du har vasket dit ansigt, kan din hud føles stram og betændt. Du kan ofte opleve tørhed og irritation i din hud.

Symptomerne vil ofte være forværret i vintermånederne, når luften er tør og kulden kan forårsage kaos i din hud.

Hvis din hud ofte blive kløende i de kolde årstider, så har du følsom hud.

Hvis du lider af eksem, rosacea eller psoriasis skal du være ekstra forsigtig og fokusere på at bruge lipider (eller olier) til at hydrere huden.

Vær opmærksom på, hvilke ingredienser der har forårsaget en negativ reaktion førhen, og gør en indsats for at undgå dem i fremtiden.

Gør som 2.500 andre 💌

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få 20% rabat på din første ordre!

Del denne artikel: