Hudplejerutine

Hudplejerutine: Få mest ud af dine hudplejeprodukter

Bruger du dine hudplejeprodukter i den rigtige rækkefølge?

Betyder det virkelig noget, hvilken rækkefølge du bruger dine hudplejeprodukter?

Ja – hvis du vil have maksimal effekt ud af dine produkter, har rækkefølgen stor betydning! Hudens formål er at beskytte vores krop, og hindre udefrakommende ting i at trænge ind. Men de fleste af de hudplejeprodukter vi anvender, har ingredienser vi ønsker skal trænge ind i huden. Det er kun en meget lille mængde af de ingredienser, der rent faktisk formår at trænge ind i huden, uanset hvor perfekt sammensat ingredienserne i produktet er, og hvor godt du mestrer din hudplejerutine. Derfor er derfor altafgørende, at du påfører dine produkter i korrekt rækkefølge, hvis du vil opnå de bedst mulige resultater.

Hudplejerutine - anvender du dine produkter i den rigtige rækkefølge?

Trin 1: Fjern Makeup

Bruger du makeupfjerner, hælder du rigeligt på en vatrondel og tørrer langsomt makeup af hud og læber. Hold vatrondellen fast på øjnene i lidt tid, så du opløser makeuppen frem for at gnide den væk. Det er mere effektivt og mindre hårdt for både hud og øjenvipper. Hvis du anvender renseservietter, er fremgangsmåden den samme – lad ingredienserne i servietten gøre sit arbejde med at opløse makeuppen, frem for at gnide.

Du kan også anvende en sæbe eller skum til at fjerne makeup – her er det vigtigt at fugte huden med lunkent vand, som får produktet til at skumme op gøre sin virkning. Skyl grundigt med vand efterfølgende, så du ikke efterlader sæberester i huden.

Tip: Makeupfjerner er ikke det samme som ansigtrens. Der findes dog 2-i-1 produkter, hvis du ønsker at slå to fluer med et smæk. Se mere under næste step.

Trin 2: Rens

Det er vigtigt at rense huden både morgen og aften. Om aftenen fjerner du de makeuprester, snavs og bakterier der har ophobet sig i løbet af dagen. Huden arbejder intenst imens du sover, udskiller døde hudceller, og påvirkes af snavs og bakterier fra dit sengetøj. Derfor er det vigtig også at rense din hud hver morgen.

Det er også vigtig at rense din hud, hvis du ønsker at få mest mulig effekt af dine øvrige plejeprodukter, som trænger bedre ind i ren hud.

Nogle foretrækker at slå de 2 første steps sammen, så man både fjerner makeup og renser huden på samme tid. Det er også helt fint – det vigtigste er sådan set bare, at du sørger for at rense din hud dagligt, så skidt, snavs og gammel makeup ikke hober sig op og tilstopper dine porer. Prøv fx denne 2-in-1 cleanser.

Nogle renseprodukter kan anvendes på en vatrondel, mens andre kan anvendes i badet. Følg vejledningen på produktet.

Tip: Jo mildere, jo bedre! Der er ingen grund til at være unødvendigt hård ved din hud, da det i sidste ende kan give dig tør og irriteret hud.

Trin 3: Eksfoliér

Der findes to former for eksfoliering (eller peeling, som det også kaldes); mekanisk/fysisk eksfoliering og kemisk eksfoliering.

Ved mekanisk/fysisk eksfoliering, skrubber du døde hudceller væk og sætter gang i blodcirkulationen, ved at bruge produkter med skrubbekorn, skrubbehandsker eller børster. Fugt huden med vand inden du bruger fysiske skrubbemidler, så du ikke “kradser” i huden mere end nødvendigt.

Eksperter anbefaler, at du ikke anvender fysiske skrubbemidler mere end 2 gange om ugen. Ellers risikerer du at fjerne de naturlige olier, der beskytter huden mod udtørring.

Ved kemisk eksfoliering, anvender du syrer eller enzymer, der opløser døde hudceller. Det kan fx være salicylsyre (BHA), glykolsyre (AHA), eller mælkesyre (lactic acid). Der kan være stor forskel på hvordan kemiske peelinger skal anvendes og hvor ofte – nogle skal vaskes af, mens andre skal blive på huden. Nogle kan anvendes 1-2 gange om ugen, andre oftere. Så det er vigtig du følger vejledningen på produktet.

Da huden i ansigtet er mere sart end huden på resten af kroppen, skal du være mere varsom med eksfoliering i ansigtet. Tørre knæ, albuer og hæle tåler også en grovere eksfoliering end resten af kroppen. Denne peeling med algesalt er særligt god til tørre områder.

Tip: Afslut din eksfoliering med et “splash” af koldt vand. Det efterlader huden fugtig og spændstig!

Trin 4: Toning/Tonic

Når vi kigger udover hylden spækket med hudplejeprodukter, er toner et produkt som mange efterhånden springer over. Primært fordi det ofte opfattes, som et produkt til uren hud.

Men i dag er tonere langt mere nuancerede end nogensinde før. Der findes tonere til stort set alle hudtyper. Vælger du en toner, der passer til din hudtype, kan den hjælpe til at fjerne overskydende olie og døde hudceller, som kan opstå efter du har renset din hud. Toner kan også bidrage til at balancere PH-værdien i din hud, og hjælpe andre produkter til at trænge bedre og hurtigere ind i huden.

Tip: Vi anbefaler, at du undgår tonere med alkohol, da de kan virke alt for udtørrende, selv på fedtet hud.

Trin 5: Serum – korrigerende pleje

Her har du mulighed for at vælge et produkt, med særlig fokus på at korrigere eller pleje et helt specifikt behov du har. Måske ønsker du at forebygge rynker, tilføre ekstra fugt til tør hud, modvirke rødme, pigmentering, forstørrede porer, urenheder, fedtet hud eller noget helt andet.

Du behøver ikke nødvendigvis at have et hudproblem for at anvende serum. Som sagt, er forebyggelse ligeså vigtig et element (hvis ikke det vigtigste), i opretholdelsen af en sund hud.

Tip: Er du i tvivl om hvilke ingredienser du skal kigge efter, kan vi anbefale dig at læse mere om disse:

  • Antioxidanter
  • Retinol
  • Hyaluronsyre
  • Niacinamid
  • Ceramider
  • Peptider

Vores egen Silky Skin Lifting Serum indeholder både antioxidanter, hyaluronsyre, niacinamid og peptider.

Tip: En god tommelfingerregel er, at anvende formler med en tyndere konsistens først, efterfulgt at formler med en tykkere konsistens – ligesom du bør anvende vandbaserede produkter før oliebaserede produkter.

Trin 6: Øjencreme

Huden omkring dine øjne er både tyndere og mere sart, end huden i resten af dit ansigt. Det betyder ikke blot, at de produkter du anvender til resten af ansigtet, kan være for skrappe til øjenområdet, men også at den tynde hud kan kræve en mere målrettet pleje.

Tynd hud er også mere udsat hud. Den har større tendens til at vise tegn på træthed, tørhed og skadelig påvirkning fra bla. solstråler og forurening. Tegnene viser sig ofte som hævelse, mørke rander eller rynker og fine linjer.

Det kan derfor være et godt supplement til din hudplejerutine, at anvende målrettet pleje til huden omkring dine øjne.

Trin 7: Fugt

Uanset hvilken hudtype du har, er det vigtigt at tilføre rigelig fugt til din hud. Når hudcellerne dehydreres, bliver de mere modtagelige overfor forurening, bakterier, UV stråler og andre skadelige påvirkninger. Ud over at huden kan ældes hurtigere, vil det også kunne føre til tør, stram og skallende hud, der kan føles meget ubehageligt.

Fugt sørger for, at huden bevarer sin evne til at beskytte sig imod skadelige påvirkninger, og samtidig holde sig fyldig, fleksibel og elastisk.

Døjer du med uren eller fedtet hud, kan det virke ulogisk at påføre fugtighedscreme, da huden i forvejen virker fedtet og olieholdig. Men ofte kan fedtet hud faktisk være et tegn på, at din hud er dehydreret. Særligt hvis din hud føles både fedtet og stram. Huden overproducerer simpelthen olie for at kompensere for den manglende fugt. Det kan resultere i tilstoppede porer og efterfølgende urenheder.

Tip: Til meget tør hud, kan du med fordel blande din creme med et par dråber ansigtsolie, de hjælper til at bevare fugten i din hud.

Det kan være en god idé at vælge en dagcreme med solfaktor, som denne der har SPF 10.

Trin 8: Solbeskyttelse

Solbeskyttelse er uden tvivl den vigtigste del i din hudplejerutine, og i forebyggelsen af aldringstegn. Du kan med fordel bruge en dag-/fugtcreme med solfaktor, og undgå at skulle påføre to lag af forskellige cremer.

Hvad så med makeuppen? Jo, ideelt set, burde du jo smøre solcreme henover både foundation, pudder, øjeskygge og læbestift – men hvorfor bruge tid på at lægge en flot makeup, hvis du slutter med at tvære det hele ud med et lag solcreme?

Tip: Mange kosmetikproducenter tilbyder både foundations og puddere med SPF, som vi varmt vil anbefale dig at bruge.

Der er ingen grund til at påføre solbeskyttelse om aftenen, før sengetid, men gør det hver morgen inden du går ud af døren.

Sidst men ikke mindst…

En god hudlejerutine er tilpasset din hudtype. Er du i tvivl om hvilken hudtype du har, kan du tage vores hudtypetest lige her.

Gør som 2.500 andre 💌

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få 20% rabat på din første ordre!

Del denne artikel: