Nyhedsbrev

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

Hold dig opdateret her:

Søg

Sukker gør din hud gammel

Sukker gør din hud gammel

Inden jeg får smæk for at give ordet “gammel” en negativ klang, så lad mig for en god ordens skyld præcisere: jeg taler om de rynker og fine linjer, der helt uundgåeligt følger med en aldrende hud. Præcis som det sig hør og bør, når man er så heldig at blive gammel nok til at opleve dem.

Men sukker kan påvirke cellerne i vores hud, når vi over længere tid indtager for meget af det, og på den måde opretholder et for højt blodsukker.

Forklaringen får du her:

Når du indtager hurtige kulhydrater fra for eksempel hvidt brød, sodavand, slik eller marmelade, stiger dit blodsukker. Når blodsukkeret kontinuerligt er højt, skaber det et angreb på kroppens celler – og det er med til at stivne kollagen-, keratin- og elastinproteinerne i huden, så de bliver ineffektive (det der med et fint ord kaldes “glykation”), ligesom højt blodsukker også kan skabe inflammationer i kroppen.

Når du spiser og drikker danner bugspytkirtlen hormonet insulin, som sørger for, at sukkerstoffer kan blive transporteret ud kroppens celler, hvor det bruges som energi. Hvis blodsukkeret er forhøjet over en længere periode, kan kroppen blive insulinresistent. Det vil sige, at kroppen har svært ved at lytte til insulinens besked om at fjerne overskydende sukker fra blodet, og transportere det ud i cellerne. Sukkeret begynder herefter at påvirke cellerne i blodbanerne negativt, fordi sukkeret sætter sig fast til dem (de bliver “glykerede”), så de ligner de organismer, der normalvis kan give infektioner. Det sætter derfor gang i immunforsvaret, der reagerer ved at lave inflammationer i kroppen, for at bekæmpe det den tror er infektioner – dog helt uden grund, da der slet ikke er tale om reelle infektioner.

Glykation er en proces, hvor sukker klamrer sig til proteinerne i kroppen – og huden – så de stivner og bliver ineffektive. Det gør huden mindre smidig og elastisk, så rynker bliver mere fremtrædende.

Er det så helt slut med trøfler og flødeboller?

Ikke nødvendigvis. Det vil altid være et spørgsmål om prioritering – og hvad der fungerer bedst for dig. Er du typen, der kan nøjes med en enkelt flødebolle om ugen? Eller fungerer du slet ikke, uden dit daglige sukkerfix? For nogle er et totalt sukker-boykot den eneste løsning, mens andre har lettere ved at kontrollere trangen til sukker.

Summa summarum, så er den eneste måde at undgå resistens overfor insulinhormonet – og sukkerstivnede hudceller – at holde dit blodsukker stabilt.

Det gør du ved at spise fødevarer, der frigiver sukkerstoffer langsomt til kroppen, så energien bliver delt ud over en længere periode. Ufordøjelige kulhydrater (det vi også kalder præbiotika) er den langsomste form for kulhydrater. De findes i bananer, jordskokker, løg, forårsløg, hvidløg, havregryn, rugbrød, bælgfrugter (ærter, bønner, linser og jordnødder) og kogte afkølede kartofler, ris og pasta

Bonus tip:

Stress påvirker også dit blodsukker, da det udløser hormonet kortisol, der får blodsukkeret til at stige. Det er dog unægteligt ret svært, at blive mindre stresset på kommando. Men nogle næringsstoffer fra kosten kan have en positiv effekt, når det handler om at mindske eller forebygge stress. Aminosyren L-theanin er en af dem, der i den sammenhæng, er værd at nævne.

Udover at øge risikoen for for højt blodsukker, der får proteinerne i huden til at stivne og blive ineffektive, får kortisol også hudens talgkirtler til at producere mere olie, øger hudens sensitivitet og gør det sværere at hele skader i huden. Kortisol medvirker også til at nedbryde bindevæv, i et forsøg på at producere mere sukker til hjernen.

L-theanin er en aminosyre, der findes i teblade (den mest koncentrerede mængde finder du i matcha). Selvom det ikke er en essentiel aminosyre, kan den medvirke til at afslappe kroppen, give en bedre søvn og mindske antallet af stresshormoner i kroppen.

Skriv en kommentar