Nyhedsbrev

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Hold dig opdateret her:

Søg

Dehydreret hud

Dehydreret Hud

Dehydreret hud, er hud der mangler fugt. Huden kan føles både stram, tør og fedtet på samme tid, fordi huden overproducerer olie for, at kompensere for den manglende fugt.

Huden fugtes primært indefra og ud, så når huden dehydreres skyldes det, at kroppen har manglet væske over en længere periode. For lidt væskeindtag, tør luft, varmt vejr eller mangel på elektrolytter, bidrager til at dehydrere kroppen.

Troede du også, at kaffe, øl og sodavand var vanddrivende?

Så er der her lidt trøst at hente. I et britisk studie fra 2016 undersøgte man nemlig, hvordan 13 forskellige drikke påvirker kroppens væskebalance.

Her fik skummetmælk, sødmælk og appelsinjuice, noget overraskende, en højere score end vand. Og både kaffe, sodavand og øl fik samme score, som vand. Mælkene klarede sig bedst i testen, efterfulgt af appelsinjuice, der klarede en smule bedre end vand.

Koffein kan derimod have en dehydrerende effekt på kroppen – dog ikke i de mindre mængder man finder i blandt andet kaffe og te.

At mælk og appelsinjuice klarer hydrerings-testen bedre end vand kan skyldes, at de indeholder både kulhydrater og elektrolytter, der hjælper til at holde på væsken i kroppen. Indholdet af næringsstoffer har derfor betydning for, hvor længe væsken bliver i kroppen. Drikke som kaffe og te, der indeholder koffein, og øl, der indeholder alkohol, har altså både en vanddrivende effekt, men indeholder samtidig næringsstoffer, der virker hydrerende. Derfor kan en alkoholfri øl være god til at opretholde væskebalancen, da den både indeholder elektrolytter (salte), kulhydrater, vitaminer og antioxianter, der hjælper kroppen til at optage væsken bedre.

Studiet har dog udelukkende undersøgt drikkenes evne til at påvirke kroppens væskebalance, og deres indhold af blandt andet sukker og alkohol, er derfor ikke inddraget i det samlede regnestykke, i forhold til hvor sunde de er.

Vælg hudplejeprodukter, der indeholder:

Gå efter hudplejeprodukter, der indeholder ingredienser, som binder fugt til huden og danner en beskyttende barriere, der holder på fugten. Hyaluronsyre, tang og alger hører til blandt de ingredienser, der virker som fugtmagneter. For at virke optimalt, skal produktet bruges på let-fugtet hud. Hyaluronsyre kan binde op til 1000 gange sin egen vægt i væske – tang og alger binder ca. 500 gange sin egen vægt, men aller er utroligt effektive.

Når huden er dehydreret, kan man let fristet til at smøre den ind i fede cremer. Men når huden er dehydreret og talgkirtlerne samtidig overproducerer olie, risikerer du i stedet, at gøre den fedtede hud endnu mere fedtet, tilstoppe porerne og give anledning til urenheder. Dermed ikke sagt, at du ikke må anvende olie eller olieholdige produkter på huden. Det handler blot om at vælge den rette type olie til din hud. Undgå mineralske olier, der kan have svært ved at trænge ind i huden, og derfor lægger sig som en fedtet “film” på hudoverfladen, som gør det svært for huden at ånde. Vegetabilske olier, som havtorn-, avocado- eller hampefrøolie har derimod lettere ved at blive absorberet af huden.

Se også herunder, hvilke ingredienser du skal kigge efter:

  • Fugtabsorberende ingredienser, som hyaluronsyre, glycerin, urea, aminosyrer, N-cetylglucosamin eller alger og tang.

*N-acetylglucosamin, der også findes naturligt i huden, er et lille molekyle der fungerer som en byggesten til at danne hyaluronsyre, og kan samtidig lysne huden så pigmentpletter bliver mindre synlige. Den lysnende effekt kan øges ved at kombinere N-acetyl glucosamine og niacinamid, da de to ingredienser forstærker hinanden.

Beroligende og forseglende (men lette) fedtsyrer, der beskytter mod fugttab og øger hudens spændstighed og elasticitet – det kan blandt andet være fra squalane, sheasmør, jojoba-, mandel-, sesam-, hybenkerne-, havtorn-, avocado- og hampefrøolie. Ceramider gør det også godt på den front (kig efter navne der indeholder “ceramide”, “phytosphingosine” eller “sphingosine” på ingredienslisten).

Panthenol (B5-vitamin), der kan hjælpe med at holde hudoverfladen fugtig og glat, har en helende effekt og styrker niveauet af ceramider (fedtstoffer) i huden. Kig efter “Panthenol”, “D-Panthenol” på ingredienslisten.

Produkter til dehydreret hud:

Vælg fødevarer, der indeholder:

A-vitamin stimulerer produktionen af kollagen og støtter de ceramider, der beskytter huden og holder fugtniveauet oppe.

Findes i: Fede fisk (hellefisk, laks, makrel, pighaj, sild, stenbider, ørred), æggeblommer, mælkeprodukter, gulerødder, dild, persille, smør/margarine, rødbeder, ost, grønne bønner, kål, spinat, avocado, citron, lime, tomat, rosmarin og mørk chokolade.

B3-vitamin øger blodcirkulationen, heler skader og giver mere kulør til huden. Bidrager til at holde blodsukkeret nede, og hjælper dermed til at holde celleskader og inflammationer i huden nede. Bidrager også til produktionen af de ceramider og fedtsyrer, der beskytter og hjælper til at holde huden fugtig, fyldig og spændstig.

Findes i: Indmad, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), gurkemeje, kaffebønner, hampefrø, solsikkekerner, tun, peanuts, laks, mælk, fjerkræ, oksekød, svinekød, æg, fuldkornsprodukter, tang, rosmarin og popcorn.

B5-vitamin hjælper til at danne fedtsyrer, der er essentielle for, at huden holdes fugtig, fyldig, blød og elastisk. Fedtsyrer hjælper samtidig til at dæmpe inflammationer og irritationer i huden.

Findes i: Indmad, æg, torskerogn, gurkemeje, kylling, hummer, havregryn, sojabønner, ærter, broccoli, avocado, champignoner, tomater, teblade (sort, hvid, grøn, oolong og pu-erh), rosmarin og popcorn.

C-vitamin er en antioxidant, der beskytter hudcellerne mod nedbrydning og styrker cellefornyelsen. Bidrager til dannelsen af kollagen og elastin (indgår i kollagensyntesen). Bekæmper inflammationer der giver urenheder i huden. Mindsker pigmenteringer og tørhed. Helende effekt. Styrker hudens barriere.

Findes i: Havtorn, hyben, koriander, persille, chilifrugt, peberfrugt, peberrod, solbær, blåbær, citrusfrugter, papaya, ananas, banan, guava, rosenkål, rødkål, grønkål, rosenkål, spidskål, blomkål, broccoli, jordbær, kiwi, nye kartofler, gurkemeje, rosmarin og popcorn.

Glycin bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione), og indgår også i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, kylling, peanuts (inkl. peanutbutter), hørfrø, svinekød, sojabønner (edamamebønner), krabbe, sardiner, rødspætte, sesamfrø, rejer, mandler (inkl. marcipan), hummer, jomfruhummer, gås og muslinger.

Alanin indgår i dannelsen af kollagen, elastin og keratin.

Findes i: Okse- og kalvenyre, flæskesvær, æg, svinekød, tun, kuller, kylling, sojabønner (edamamebønner), gås, krabbe, fasas, torskerogn og laks.

Cystein indgår i dannelsen af keratin. Bidrager til at danne et kraftigt antioxidant (glutathione).

Findes i: Æg, hvedekim, sojamel, hørfrø, birkes, sesamfrø, paranødder og havregryn.

Leucin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Æg, ost, gurkemeje og sojabønner (edamamebønner).

Arginin indgår i dannelsen af keratin.

Findes i: Flæskesvær, æg, peanuts (inkl. peanutbutter), sesamfrø, hørfrø, sojabønner (edamamebønner), hasselnødder (inkl. nougat og nutella), mandler (inkl. marcipan), laks, pinjekerner, paranødder, valnødder, linser, pistacienødder, cashewnødder, birkes, kikærter, rejer, krabbe, kylling, muslinger, svinekød og mungbønner.

Omega-3 smører huden indefra og styrker derved hudens elasticitet og modvirker tørhed ved at styrke hudens barriere. Mindsker samtidig risikoen for at opleve irritationer og rødmen, da huden bliver mindre sensitiv. Hjælper til at regulere og kontrollere olieproduktionen i huden og holde cellefornyelsen i gang, så huden ikke forsøger at kompensere for fugtmangel ved at overproducere fedt.

Findes i: Hampefrø, hørfrø, chiafrø, mandler, valnødder, solsikkekerner, sesamfrø, laks, ørred, makrel, hellefisk, tun, fladfisk, torsk, kæmpenatlysolie, spinat og butternut squash.

Præbiotika  er ufordøjelige kostfibre, der styrker fordøjelsen ved at fungere som næring for probiotika.

Findes i: Bananer, jordskokker, løg, forårsløg, hvidløg, havregryn, rugbrød, bælgfrugter (ærter, bønner, linser og jordnødder) og kogte afkølede kartofler, ris og pasta.

Probiotika styrker fordøjelsen ved at tilføre gode bakterier til tyktarmen.

Findes i: Kombucha (fermenteret te), saurkraut, miso (fermenteret sojabønnepasta), kimchi (fermenterede grøntsager), tempeh (fermenterede sojabønner), yoghurt, kefir, A38, kærnemælk, ymer, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.

Enzymer styrker fordøjelsen ved at hjælpe med at nedbryde kulhydrat, fedt og protein. Mangler du enzymer, kan du opleve forstoppelse og meget luft i maven. Det er vigtigt at nævne, at enzymer ødelægges når de opvarmes til over 45 grader. Spis derfor gerne en del af dit daglige frugt og grønt i rå tilstand.

Findes i: Ananas, papaya, kiwi, mango, bananer, honning, nødder, kerner, spirer, avocado, ingefær, hvedegræs og gærede/fermenterede grøntsager (fx sauerkraut).

Skriv en kommentar

X