Nyhedsbrev

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

Hold dig opdateret her:

Søg

Image Alt

Aktive Ingredienser / Hudpleje

Aktive ingredienser i DMSK hudplejeprodukter

A

Argurkeekstrakt har beroligende, blødgørende, antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, der gør ingrediensen velegnet til både at dulme sensitiv hud og rødme og forebygge aldringstegn.

De antiinflammatoriske egenskaber stammer fra agurkeekstraktens indehold af enzymet ‘shikimate dehydrogenase’.

I sin rå form, indeholder agurken ca. 95% vand, men er samtidig kilde til blandt andet aminosyrer, A-vitamin, beta-karoten, niacin (B3-vitamin), K-vitamin, folat, C-vitamin, kalium, calcium, magnesium, og koffeinsyre (antioxidant).

Findes i:

AHA (alpha hydroxy acids) er en gruppe af kemisk eksfolierende ingredienser, der enten er frugtsyre, glykolsyre eller mælkesyre. Fælles for AHA’erne er, at de bidrager til at fjerne døde hudceller og rense dybt ned i huden, hvor de samtidig stimulerer dannelsen af nye hudceller.

AHA syrer er typisk et godt valg til tør hud, men kan også have god effekt mod akne.

 

Citric Acid: Citrussyre er mild ved huden sammenlignet med dens kusine glykolsyre, der også tilhører AHA familien. Citrussyre kan have positiv effekt på , ligesom det kan hjælpe til at øge hudens tykkelse og dens indhold af glykosaminoglykaner. Glykosaminoglykaner er fugtbindende polysakkarider, der også hjælper til at holde hudens struktur jævn.

Lactic Acid: Mælkesyre er ligesom citrussyre også meget mild ved huden, men formår samtidig at kunne forbedre hudens spændstighed, tykkelse og fugtniveau, og øge produktionen af ceramider (lipider, der hjælper med at binde hudcellerne sammen). Derudover, kan mælkesyre også bidrage til at mindske synligheden af pigmentpletter. Det gør mælkesyre til et godt valg, hvis du døjer med tør hud, pigmentpletter eller ønsker at reducere fine linjer/rynker.

Findes i:

 • Dagcreme

  kr. 299,00

Alang-Alang er en subtropisk plante med alge-lignende egenskaber. Rødderne, der anvendes i hudpleje, har fugtgivende egenskaber grundet deres indhold af bl.a. sukkermolekyler, potassium og et stof ved navn 3-dimethylsulfoniopropionate.

Findes i:

Alger har fantastisk gode fugtbindende, antioxidante og blødgørende egenskaber. Egenskaber, der tilsammen kan have en beroligende effekt på irriteret hud med tendens til rødme.
Vi anvender en lang række forskellige alge- og tangekstrakter i vores produkter:

 • Carrageenan (sukkermolekyler fra rød tang)
 • Himanthalia Elongata Extract
 • Laminaria Digitata Extract
 • Laminaria Saccharina Extract
 • Lithothamnium Calcareum Extract
 • Palmaria Palmata Extract
 • Porphyra Umbilicalis Extract
 • Spirulina Maxima Extract
 • Crithmum Maritimum Extract

Findes i:

Algesalt udvindes fra den europæiske atlanterhavskyst, og indeholder aktive bestanddele fra algerne Ulva Lactuca (havsalat) og Chondrus Crispus (irsk seamoss).

 

Chondrus Crispus er en rødalge, der er rig på mineralske salte, proteiner og fugtbindende polysakkarider (sukkerstoffer), A-vitamin, B1-vitamin og jod. Chondrus Crispus har også antiinflammatoriske, blødgørende og beroligende egenskaber på huden.

 

Ulva Lactuca, der også er kendes under navnet havsalat, er rig på mineraler, aminosyrer, A-vitamin, beta-karoten, magnesium samt essentielle fedtsyrer. Ulva Lactuca medvirker til at forbedre hudens elasticitet, og har en udglattende effekt på huden, der blandt andet har positiv effekt på cellulite.

Findes i:

Allantoin er kendt for sine beroligende og helende egenskaber. Allantoin virker også blødgørende på keratinet i hudens øverste lag (epidermis), så døde hudceller lettere kan falde af og der kan trækkes mere fugt og næring ind i huden.

Aloe vera har både fugtgivende, beroligende, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber, der virker lindrende på huden og bidrager til at forbedre hudens helingsproces.

Aloe vera planten menes at være en naturlig kilde til blandt andet peelende salicylsyre, fugtbindende polysakkarider, blødgørende magnesiumsalt og c-glucosyl chromone, der giver plantens den antiinflammatoriske egenskaber.

Vi anvender appelsinen i 2 varianter: Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (olie fra appelsinens skal) og Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract (ekstrakt fra appelsinens frugtkød).

Appelsinen er en skøn duftgiver (særligt olien fra appelsinens skal), og bidrager samtidig med flere nyttige funktioner på huden:

Peeling: Appelsin indeholder citrussyre (AHA) og en smule malic acid, der normalt finde i større mængder i æbler. Syren fra appelsinen bidrager til at eksfoliere huden på en mild og skånsom måde.

Antioxidant: Appelsin indeholder C-vitamin (askorbinsyre) og flavonoider, der alle har antioxidante egenskaber.

Arganolie kommer fra kernen af arganfrugten, der vokser i Marokko. Olien består af 80% umættede fedtsyrer, hvoraf ca. halvdelen er omega-9, ca. en tredjedel er omega-6 og resten er palmitinsyre. Derudover bidrager arganolien med en stor mængde antioxidant E-vitamin – ca. dobbelt så meget som olivenolie – samt en smule antioxidante fenoler og steroler, der har antiinflammatoriske egenskaber.

Arganolie kan bidrage til at forbedre hudens elasticitet, modvirke skader fra frie radikaler, mindske fugttab ved at beskytte hudens overflade.

A-vitamin findes i mange forskellige former, hvoraf vi benytter retinyl palmitate, der består af 2 komponenter: retinol (den rene form for A-vitamin) og palmitic acid (fedtsyre). Retinyl palmitate er en ester-variant af A-vitaminet, der ikke har lige så kraftig en effekt, som den rene A-vitamin, men til gengæld er mere stabil.

A-vitaminet har cellekommunikerende egenskaber, der bidrager til at:

 • Fremme kollagenproduktionen
 • Støtte de ceramider, der holder sammen på huden og beskytter mod fugttab.
 • Modvirke akne.

Avocadoolie er særligt rig på omega-9 fedtsyrer (oleic acid) og palmitinsyre (76%), og indeholder blandt andet også A-, C-, E-, B2-, B3-, B5 og B6-vitamin. Heraf bidrager indholdet af C- og E-vitamin med oliens antioxidante egenskaber.

Avocadooliens høje indhold af omega-9 fedtsyrer gør den særligt velegnet til tør hud, og mindre velegnet til akne-ramt eller fedtet hud, da omega-9 fedtsyrer er federe end omega-3 (linolenic acid) og omega-6 (linoleic acid).

B

Der findes 2 former for UV-filtre: mineralske og syntetiske. Benzophenone-3 hører til de syntetiske, der virker ved at absorbere solens stråler. Syntetiske filtre er lette at arbejde med, og hvidter ikke på huden.

Beta-Karoten er et forstadie til A-vitamin, og i hudplejeprodukter fungerer det hovedsageligt som en antioxidant.

Beta-Sitosterol er en fedtsyre med fugtbevarende og beroligende egenskaber, som minder om det kolesterol, der også findes naturligt i huden.

Brødhvede har antiinflammatoriske, antioxidante og fugtgivende egenskaber, og indeholder samtidig A-, D- og E-vitamin, der tilsammen gør brødhvede velegnet til de fleste hudtyper, men særligt tør, aldrende eller skadet hud. De fugtgivende egenskaber forstærkes når brødhvede kombineres med aloe vera.

C

Carnitine er et vitamin-lignende stof, der i kroppen hjælper til at omsætte fedt til energi. Carnitine har samme egenskab når det smøres på huden, og egner sig derfor særligt godt til fedtet hud, da stoffet kan reducere mængden af talg i huden. Et studie har samtidig vist, at carnitine kan reducere synligheden af rynker.

Carrageenan er polysakkarider (sukkermolekyler) udvundet af rød tang, som både har fugtbindende, fortyknende og stabiliserende egenskaber.

Castorolie indeholder 85-95% af den specielle fedtsyre ‘ricinolsyre’, der har en meget høj viskositet (tæthed), der gør olien meget vandafvisende og beskyttende på hudens overflade, ligesom den også medvirker til at mindske fugttab fra huden. Derudover anvendes castorolien for dens blødgørende egenskaber på huden.

Castorolie har også antimikrobielle egenskaber, der medvirker til at bekæmpe uønskede bakterier på huden.

Centifolia rose (aka. kålrose) ekstrakt indeholder tanniner og anthocyaniner (polyfenoler), samt duftgivende essentielle olier.

Et studie har vist, at centifolia rose ekstrakt kan bidrage til at beskytte hudens fibroblastceller mod oxidativ stress, og dermed forsinke forekomsten af rynker og fine linjer.

Et studie har vist at citronmelisse fungerer som et effektivt anti-glykeringsmiddel, primært pga. urtens indhold af rosmarinsyre*. Ved glykering stivnes proteincellerne i huden af sukker, så de bliver ineffektive, og huden bliver mere slap – en proces, som citronmelisse kan bidrage til at modvirke.

*Rosmarinsyre er et polyfenol. Polyfenoler er en gruppe af antioxidanter, der finde i mange forskellige fødevarer.

C-vitamin er et antioxidant vitamin, der også bidrager til at sætte gang i cellefornyelsen.

De antioxidante egenskaber bidrager til at beskytte huden mod celleskader forårsaget af frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler, der forsøger at blive stabile ved at binde sig til stabile celler i kroppen (og huden). Herefter oxiderer (ilter) de, og ødelægger samtidig de raske celler de har bundet sig til. Når celler i huden ødelægges bliver huden mindre spændstig og elastisk og har sværere ved at “holde sammen” på sig selv.

C-vitamin indgår i dannelsen af kollagen og elastin, der er nødvendige for at bevare hudens elasticitet, smidighed og fylde. Et studie har samtidig vist, at vitamin-C kan reducere hudskader fra solstråler, mindske rynker, tørhed, pigmenteringer, have en helende effekt (da det styrker cellefornyelsen) og dæmpe de inflammationer, der kan give urenheder i huden. Du opnår dog uden tvivl den største effekt ved at indtage C-vitamin igennem din kost.

C-vitaminet findes i mange varianter, hvor askorbinsyre er den rene form for C-vitamin, men også den mest ustabile, da den kræver at produktet er vandbaseret og har en lav pH-værdi (under 3,5). Vi anvender to afarter af C-vitamin: ascorbyl palmitate og sodium ascorbyl phosphate.

Husk: Ca. 80% af de frie radikaler der dannes i din krop kommer fra UV-stråler, så solbeskyttelse er en væsentlig del i forebyggelsen af rynker!

Cysteinsyre er en svovlholdig aminosyre, der medvirker holde proteiners struktur vedlige, ved at fungere som en “bro” mellem de aminosyrer, som proteiner består af. Cysteinsyre dannes ved oxideringen (iltningen) af aminosyren cystein.

E

Eucalyptusolie har antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber, der modvirker inflammation og spredningen af bakterier. Eucalyptusolie har også aromaterapeutiske egenskaber, der hos nogle kan virke smertelindrende og medvirke til at åbne luftvejene op.

E-vitamin findes i mange variationer hvoraf vi anvender to af disse: tocopherol og tocopheryl acetate. Forskellen på de to former for E-vitamin er, at tocopherol absorberes bedst af huden og tocopheryl acetate primært medvirker til at konservere selve produktet.

E-vitamin er en potent antioxidant, der også har blødgørende egenskaber på huden. De antioxidante egenskaber kan også forstærkes, hvis du kombinerer E-vitaminet med andre antioxidanter.

F

Fennikelekstrakt indeholder antioxidante fenolsyrer (gallussyre, koffeinsyre, ellaginsyre, quercetin og kaempferol), der beskytter huden mod oxidativ stress og modvirker aldringstegn, ligesom fennikelekstrakt også har antiinflammatoriske egenskaber, der medvirker til at mindske irritationer ved blandet andet eksem og psoriasis.

Derudover har fennikelekstrakt vist sig at kunne:

 • Modvirke fugttab
 • Udglatte hudens struktur
 • Modvirke pigmentpletter (lysner huden ved at mindske mængden af melanin)
 • Reducere hudens talgproduktion*

*Fennikelekstrakt indeholder de umættede fedtsyrer omega-3, -6 og -9, der også menes at have en positiv effekt på akne-ramt hud, da fedtsyrerne medvirker til at mindske hudens egen produktion af talg.

G

Glycerin er en hudidentisk ingrediens med effektive fugtbindende egenskaber, som har papirer på at kunne bidrage til at opretholde hudens fugtbalance over længere tid. Glycerin hjælper også til at vedligeholde hudens barrierefunktion og beskytte huden mod irritation.

Glycine fugtbevarende egenskaber, og kan muligvis også bidrage til at forbedre hudens helingsproces og mindske synligheden af rynker.

Kostmæssigt er glycine (aka. ‘glycin’) en ikke-essentiel aminosyre, der fungerer som en af byggeklodserne til proteinerne i kroppen – blandt andet kollagen og elastin. At den er ikke-essentiel betyder, at kroppen selv kan producere aminosyren, men produktionen falder dog med alderen.

Ud over at sørge for at vedligeholde kroppens proteiner, er glycine også med til at danne en kraftig antioxidant, der hedder “glutathion”.

Vil du spise dig til mere glycine skal du have fat i nogle af disse fødevarer: Flæskesvær, æg, kylling, peanuts, hørfrø, svinekød, sojabønner (edamamebønner), krabbe, sardiner, rødspætte, sesamfrø, rejer, mandler, hummer, jomfruhummer, gås og muslinger.

Glycyrrhetinic acid (glycyrrhetinsyre) udvindes af urtelakrids, og bidrager både med antiinflammatoriske, antioxidante, beroligende og pigmentudjævnende egenskaber.

Grapefrugtekstrakt er særligt rig på antioxidante polyfenoler og flavonoider, og bidrager samtidig med antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber, der kan modvirke inflammationstilstande og hæmme væksten af bakterier.

De antimikrobielle egenskaber kommer blandt andet fra grapefrugtens indhold af gallussyre, der muligvis også kan mindske tørhed i huden og have en positiv effekt på hudens indhold af elastin (elasticitets-proteinet) og positiv resultater i behandlingen af tør hud og

Et studie har samtidig vist, at grapefrugtekstrakt kan medvirke til at forbedre hudens helingsproces, blandt andet ved at øge celletætheden og dannelsen af bindevæv på det område det påføres, ligesom de antioxidante egenskaber medvirker til at beskytte mod celleskader forårsaget af frie radikaler.

Guarana er meget rig på koffein (ca. dobbelt så meget som i kaffebønner). Koffein har potente antioxidante egenskaber, der beskytter hudcellerne mod oxidativ stress og koffein menes også at have antibakterielle egenskaber.

H

Hampefrøolie har en unik sammensætning af omega-3 og -6 fedtsyrer i forholdet 1:3, der bidrager til at opretholde hudens fugtniveau og elasticitet. Omega-3 og -6 er essentielle fedtsyrer, der kun kan dannes i kroppen ved at optage dem gennem kosten eller smøre dem på huden.

Hampefrøolie indeholder også antioxidant E-vitamin og aminosyrer (særligt arginin, der indgår i dannelsen af keratin).

Et studie fra 2014 har vist, at hampefrøolie kan styrke hudens barriefunktion, forebygge infektioner og have positiv effekt på blandt andet eksem, psoriasis, inflammationer, akne og rosacea, ligesom de antioxidante egenskaber medvirker til at beskytte mod oxidativ stress og forebygger derved aldringstegn.

Havtornekstrakt har et højt indhold af antioxidant C-vitamin, beta-karoten og E-vitamin, samt A-vitamin og B9-vitamin. De antioxidante egenskaber bidrager med en beroligende effekt på huden, og medvirker også til at beskytte hudcellerne mod oxidativ stress, der nedbryder cellerne i huden.

Et studie har samtidig vist, at havtornekstrakt kan forbedre hudens helingsproces ved at stabilisere hudcellernes tilstand.

Honning består af sukker (ca. 95%), proteiner, aminosyrer (særligt prolin), C-vitamin, B-vitaminer, mineraler, antioxidante flavonoider og enzymet glucoseoxidase.

Honningen har helende og bakteriedræbende egenskaber, der blandt andet skyldes dens indhold af enzymet glucoseoxidase, der danner brintoverilte når det kommer i forbindelse med vand, samt honningens høje indhold af sukker, der suger vand ud af bakterierne.

Det høje indhold af sukker giver honningen en effektiv fugtbindende effekt på huden, mens de antioxidante egenskaber modvirker oxidativ stress og virker beroligende.

Bonus info: En undersøgelse foretaget af et hold danske læger viste, at dansk lynghonnings baktieredræbende egenskaber er mere effektive, end den ellers populære australske manuka honning.

Humleekstrakt har antioxidante, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber, der blandt andet har vist positiv effekt i behandlingen af akne.

Derudover menes humleekstrakt muligvis også at have en opstrammende effekt på huden.

Hvedeprotein fremstilles af gluten fra hvede og anvendes ofte i både hud- og hårplejeprodukter. Proteinet, der er rig på aminosyrer, kan i hårplejeprodukter medvirke til at fugte, styrke og blødgøre håret. I hudplejeprodukter har hvedeproteinet fugtbevarende egenskaber.

Hyaluronsyre er et sukkerstof, der også findes naturligt i huden. I hudplejeprodukter anvendes hyaluronsyre i flere forskellige varianter, f.eks. hydrolyzed hyaluronic acid og sodium hyaluronate, som er de to former vi selv anvender.

Fælles for dem er, at de er ekstremt effektive fugtmagneter, der kan binde op til 1.000 gange sin egen vægt i væske til huden.

Uanset hvilken form hyaluronsyre anvendes i, er det et relativt stort molekyle, der umiddelbart ikke menes at kunne trænge igennem hudens øverste lag (epidermis) og nå ind til hudens midterste lag (dermis), hvor hudens egen naturlige mængde af hyaluronsyre findes.

Hyaluronsyrens molekylære vægt kan variere fra ca. 10.000 Da og helt op til ca. 2 mio Da. Til sammenligning argumenteres der for, at et molekyle enten skal være under 500 Da eller 5000 Da, for at kunne trænge igennem hudens øverste lag. Det kan dog modargumenteres, da flere uafhængige studier (blandt andet dette) har vist, at lavmolekylær hyaluronsyre sagtens kan trænge igennem hudens øverste lag.

Det vigtigste er dog, at hyaluronsyre i sin smørbare form rent faktisk har en positiv effekt på huden, som det blandt andet demonstreres her, her og her, hvor anvendelsen af hyaluronsyre i kosmetiskprodukter har vist sig at kunne forbedre hudens fugtniveau, elasticitet og spændstighed, stimulere kollagen- og elastinproduktionen og give huden mere fylde.

Flere kilder:
Sodium hyaluronate
Hyaluronic acid

Hybenkerneolie er rig på umættede fedtsyrer (19% omega-3, 51% omega-6 og 20% omega-9) og bidrager samtidig med antioxidante egenskaber fra dets indhold af E-vitamin og karotenoider (provitamin-A).

Hybenkerneoliens indhold af fedtsyrer og E-vitamin giver olien blødgørende og fugtbevarende egenskaber på huden, og olien har også vist positive resultater på inflammationstilstande og eksem i huden.

J

Japansk kaprifolie ekstrakt er kendt for ofte at være anvendt indenfor traditionel kinesisk medicin. Moderne videnskab kan også bekræfte, at planten har en kompleks kemisk sammensætning, der muligvis kan have antiinflammatoriske, antibakterielle og antioxidante egenskaber. I hudpleje kan japansk kaprifolieekstrakt potentielt have antiinflammatoriske og dermed også beroligende egenskaber, formentlig grundet plantens indhold af polyfenolet klorogensyre, der er en antioxidant (1, 2).

Jojobaester er en meget stabil, ikke-fedtende form for ester, der rent kemisk ikke kan betegnes som en olie. Da jojobaester minder om hudens egen naturlige talg (olie), der består af ca. ¼ estere, kan jojobaester muligvis have en balancerende effekt på hudens talgproduktion, hvilket især kan være gavnligt for fedtede hudtyper.

Derucover kan jojoba forbedre optagelsen af andre ingredienser, virke reparerende på hudoverfladen og bidrage med antiinflammatoriske, antibakterielle, og antioxidante egenskaber der blandt andet gør esteren velegnet til sensitiv hud med tendens til rødme og til forebyggelse af aldringstegn.

Peanuts indeholder store mængder omega-9, omega-6, aminosyrer (særligt arginin), og vitaminer, hvoraf E-vitamin, niacin (B3-vitamin), folat (B9-vitamin), thiamin (B1-vitamin) og pantotensyre (B5-vitamin) er det mest fremtrædne.

Det høje indhold af omega-9 giver peanutolien en relativ høj viskositet (tæthed), der gør olien mest velegnet til meget tør hud, hvor den bidrager til at beskytte hudens overflade, mindske fugttab og blødgøre huden.

K

Kamilleblomst ekstrakt har både antioxidante, antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber, der giver planteekstraktet cellebeskyttende, beroligende og helende fordele.

Kaolin er en type ler – en helt fin pudder – der er rig på mineralet kaolinit, og anvendes for sine olieabsorberende egenskaber. Kaolin er derfor velegnet til akne-ramt og fedtede hudtyper, hvor det hjælper til at fjerne overskydende talg og urenheder og gøre huden mere mat. Kaolin kan muligvis også bidrage med antiinflammatoriske egenskaber, der bidrager til at reducere rødme og irritationer i huden.

Kaolin er relativ mild og skånsom, men du bør dog ikke anvende produkter med høje mængder af kaolin dagligt, da huden ellers vil tørre ud. Anvend i stedet ca. 1-2 gange om ugen.

Kaolin kan også anvendes i foundations eller puddere, på grund af dets olieabsorberende og matterende egenskaber.

Klorhexidin anvendes for dets desinficerende egenskaber.

Koffein har først og fremmest antioxidante egenskaber, der beskytter mod celleskader forårsaget frie radikaler.

Koffein benyttes også til behandling af cellulite, da det muligvis kan modvirke dannelsen af fedt i hudens celler, hvilket giver mindre modstand til bindevævet, der derfor kan holde hudens struktur mere jævn og glat.

Sidst, men ikke mindst, har et studie vist at koffein effektivt kan modvirke hårtab og fremme væksten af nye hår.

Kokosolie består hovedsageligt af mættet laurinsyre, myristinsyre og mindre mængder af omega-9 og -6 (1). Det gør olien specielt god til meget tør hud, da den er meget “tætsluttende” og modvirker fugttab fra huden.

I et studie fandt man ud af, at kokosolie kan bidrage til at øge mængden af fibroblastceller i huden, stimulere kollagenproduktionen, beskytte huden mod UV-stråler, mindske inflammation og bidrage med antibakterielle egenskaber.

Kollagen er et af de vigtigste proteiner i huden, hvor det er ansvarlig for styrke og robusthed. Kollagen er faktisk en betegnelse for 18 forskellige proteiner, hvoraf 11 af dem findes i hudens midterste lag (dermis). For at kroppen kan danne kollagen kræver det blandt andet, at der er prolin og lysin (aminosyrer) og ascorbinsyre (C-vitamin) tilstede. A-vitamin er en af de vitaminer, der i smørbar form kan modvirke skader på kollagen forårsaget af UV-stråler (1).

Når kollagen anvendes som indholdsstof i et hudplejeprodukt bidrager det med fugtbindende egenskaber og kan medvirke til at få hudens overflade til at se mere fyldig og glat ud. Effekten er ikke permanent, men kombineret med andre fugtbindende indholdstoffer, f.eks. glycerin eller hyaluronsyre, kan man både forlænge og forøge kollagenens positive egenskaber på huden. Kollagen kan også anvendes i renseprodukter, da det kan mindske irritation fra rensende indholdsstoffer som f.eks. sulfater.

Vi anvender kollagen i hydrolyseret og opløseligt form, hvor proteinkæden er brudt op i mindre peptider. Kollagenet stammer fra indersiden af fiskeskæl. Veganske kollagener stammer det fra grøn og hvid te – dog er effekten mindre i de veganske varianter.

L

Lecithin er fedtsyrer, der indgår i alle levende cellemembraner. I hudplejeprodukter anvendes lecithin for dets blødgørende, fugtbevarende og stabiliserende egenskaber. Lecithin kan derfor medvirke til at forebygge fugttab og beskytte og berolige en tør hud. Vi anvender hydrolyseret lecithin for at opnå den bedst mulige penetration i huden.

Du kan læse mere om lecithin her og her.

Linolsyre er en omega-6 flerumættet fedtsyre, der også findes naturlig i hudens øverste lag (epidermis), hvor det fungerer som en del af hudens ceramide-struktur. Derfor er linolsyre også en vigtig del af hudens barriefunktion (1).

Linolsyre er ikke kun gavnlig mod tør hud og hud med en defekt barrierefunktion, men også akne, da undersøgelser også har vist at akne-ramt hud har lavere mængder af linolsyre og større mængder af oliesyre (omega-9) end normal hud (2).

Derudover har linolsyre også vist sig at kunne bidrage til at modvirke pigmentpletter ved at blokere melaninproduktionen (det stof, der danner de mørke pletter), og ved at lysne de pigmentpletter der allerede finde i hudens øverste lag (3).

M

Det særlige ved macadamiaolie er dens høje indhold (19%) af den sjældne palmitoleinsyre (palmitoleic acid), der er en omega-7 fedtsyre, som også findes naturligt i hudens bindevæv (1). Derudover indeholder macadamiaolie 60% omega-9, 1-3% omega-6, 1-2% omega-3, A-vitamin, B-vitaminer og mineraler (2).

Studier har vist, at palmitoleinsyre muligvis kan have positiv effekt mod pigmentpletter, beskytte mod oxidativ stress og inflammation, og fremme produktionen af collagen og elastin (3, 4, 5).

Mandelolie bidrager med blødgørende omega-9 (68%) og omega-6 (25%) fedtsyrer, samt antioxidant E-vitamin og B-vitaminer (1, 2).

Mandelmel bidrager med eksfolierende egenskaber på huden.

Mangosmør bidrager med en cremet konsistens og fugtbevarende og blødgørende egenskaber på huden.

Mangosmør indeholder mange forskellige essentielle aminosyrer, antioxidante fenolsyrer (bl.a. tannin og vanillin), karotenoider, E-vitamin og C-vitamin, samt squalane, stearinsyre, omega-9 fedtsyrer og mineraler (selen, kobber og zink (1, 2, 3).

Menthol bidrager med kølende, kløestillende og antibakterielle egenskaber på huden,
Det bør dog også anvendes i begrænsede mængder, da det også kan være sensitiverende på huden (1).

Morgenfrueblomstekstrakt har et højt indhold af antioxidante polyfenoler, der beskytter mod celleskader forårsaget af frie radikaler. Ekstraktet menes også at kunne bidrage positivt til hudens helingsproces, og virke beroligende på sensitiv og irriteret hud (1).

Et studie har vist, at morgenfrueblomsten kan bidrage positivt til kollagensyntesen og mindske nedbrydningen af hudens fibroblastceller, og derfor kan anvendes til forebyggelse af aldringstegn i huden.

Mælkelipider bidrager med blødgørende egenskaber på huden (1).

N

Niacinamid er det videnskabelige navn for B3-vitamin. I hudpleje er niacinamid en ægte multi-tasker, hvis egenskaber kan gavne stort set alle hudtyper. Niacinamid kan blandt andet bidrage til at:

 • Fremme produktionen af kollagen, keratin, filaggrin og involucrin – 4 vigtige proteiner i huden, der sørger for at vedligeholde hudens spændstighed og holde aldringstegn på afstand.
 • Lysne hudens tone og dermed mindske synligheden af pigmentpletter.
 • Fremme produktionen af ceramider, fedtsyrer, kolesterol, som gør huden stærkere, styrker hudens barrierefunktion og forbedrer hudens evne til at holde på fugt.
 • Regulere talgproduktionen og bidrage med antiinflammatoriske egenskaber, der gør vitaminet velegnet til at behandle akne eller rosacea.
 • Udjævne hudens struktur.
 • Fremme produktionen af hudcellerne i epidermis (hudens øverste lag), der fungerer som et beskyttende skjold.

O

Olivenolie indeholder blødgørende barrierebeskyttende omega-9 fedtsyrer og squalane, der også findes naturligt i huden, samt antioxidante polyfenoler, karotenoider og tokoferoler (E-vitamin), der beskytter mod celleskader forårsaget af frie radikaler (1).

Et studie har vist, at olivenolie kombineret med andre olier, f.eks. havtornolie eller sesamolie, og honning kan have positiv effekt på solskoldet hud, forebygge hudinfektioner og fremme hudens helingsproces (2, 3).

Olus olie er en vegetabilsk olie af triglycerider, som har blødgørende egenskaber (1).

P

Panthenol er det dyre navn for provitamin-B5, der er forstadiet til B5-vitamin. Panthenol har både fugtbindende, antiinflammatoriske, helende egenskaber og irritationsdæmpende egenskaber.

Passionsblomstolie indeholder ca. 70% omega-6 og 16% omega-9 fedtsyrer, som bidrager med blødgørende og barrierebeskyttende egenskaber på huden (1). Den høje mængde af omega-6 fedtsyrer kan også gøre olien velegnet til akne-ramt hud (2).

Pentapeptide-48 er et peptid bestående af 5 aminosyrer, der bidrager til at opretholde hudens fugtbalance, stimulere produktionen af elastin og kollagen og støtte hudens helingsproces. Ligesom mange andre peptider, kan pentapeptide-48 medvirke til at forfine hudens struktur og reducere synligheden af rynker og fine linjer.

Læs hvad andre brands siger om peptidet her og her.

Propanediol er et sukkerstof, der enten udvindes af majssukker eller fremstilles syntetisk. Propanediol kan bidrage med fugtgivende egenskaber og medvirke til at forbedre optagelsen af andre ingredienser.

Propylene glycol er et sukkerstof, der bidrager med fugtbindende, blødgørende og antibakterielle egenskaber, og det medvirker også til at forbedre optagelsen af andre ingredienser. Propylene glycol har også okklusive (tætsluttende) egenskaber, der modvirker fugttab fra huden og derfor gør det velegnet til at behandle tør hud (1, 2).

R

Rosmarin indeholder blandt andet flavonoider og fenolsyre, der giver urten sine antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber, Rosmarin indeholder også rosmarinsyre, der gør urten til et effektivt anti-glykeringsmiddel, som hjælper til at beskytte proteinerne i huden mod at stivne og blive ineffektive.

Røllikeekstrakt bidrager til at modvirke tør hud og forbedre hudens smidighed.

Et studie har vist, at røllikeekstrakt kan have positiv effekt på hudens øverste lags (epidermis) indhold af proteiner, blandt andet keratin og filaggrin, der er vigtig for hudens barriefunktion og evne til at bevare hudens fugtniveau.

S

Sandeltræolie er rig på omega-9 fedtsyrer, der virker blødgørende og barriebeskyttende, samt ximenynic acid, der er en mere sjælden fedtsyre, som menes at bidrage med antiinflammatoriske egenskaber (1).

Savpalmeekstrakt udvindes af frugten fra savpalmen, som menes at have positiv effekt mod skæleksem, akne og hårtab og bidrage med fugtbevarende egenskaber (1).

Et mindre studie har vist, at en smørbar kombination af savpalmeekstrakt, sesamolie og arganolie, tilsammen bidragede til at mindske hudens talgproduktion, og derfor kunne være hjælpsom mod fedtet hud.

Sericin er et protein (også kaldet silkeprotein), der udvindes af silkeorm. Sericin indeholder i alt 18 forskellige aminosyrer, blandt andet serin (30-33%), der har fugtbindende og fugtbevarende egenskaber. Sericin medvirker også til at forbedre hudens elasticitet, og kan bidrage til at mindske synligheden af rynker og fine linjer.

Sesamolie indeholder omega-6 (41%), omega-9 (39%) og er rig på antioxidante lignaner, der er en gruppe af planteøstrogener. Sesamolie kan muligvis også have antiinflammatoriske egenskaber på huden, der bidrager til at mindske rødme og irritation.

Sheasmør indeholder blandt andet omega-9 fedtsyrer, stearinsyre, polyfenoler og A-, E- og F-vitamin, der giver ingrediensen fugtbevarende, blødgørende og antioxidante egenskaber, der medvirker til at berolige og beskytte hudens barriere og modvirke celleskader forårsaget af frie radikaler.

Læs mere her og her.

Silkeprotein bidrager til at binde fugt til huden, beskytter og giver øjeblikkeligt huden en blød og mat finish. Silkeprotein stammer fra silkeorme, og er derfor ikke vegansk.

Sodium PCA udvindes af aminosyren prolin og findes også naturligt i hudens øverste lag (epidermis), hvor det udgør ca. 12% af hudens NMF (Natural Moisturizing Factors). PCA står for ‘Pyrrolidone Carboxylix Acid’. I sin smørbare form bidrager sodium PCA også med fugtbevarende egenskaber på huden, ved at forbedre hudens evne til at holde på fugt.

Solsikkeolie indeholder omega-9 og omega-6 fedtsyrer, der bidrager med blødgørende egenskaber og medvirker til at styrke hudens barrierefunktion, så hudens fugtniveau bevares (1, 2).

Sukker, eller sucrose som det hedder i hudplejeterminologi, anvendes for dets eksfolierende og fugtbindende egenskaber på huden. Rent teknisk er sucrose et disaccharid bestående af to monosaccharider: glukose og fruktose.

SWT-7™ består af ekstrakt fra swertia planten og lecithin, som stimulerer produktionen af KGF (Keratinocyte Growth Factors), og derved reparerer hudens bindevæv, styrker hudens cellemembraner og udglatter hudens struktur.

T

Tamarind er en bønnelignende frugt, der indeholder store mængder (75%) af polysakkarider (sukkerstoffer), der bidrager med fugtbindende egenskaber på huden. Tamarindekstrakt bidrager også med antioxidante egenskaber (1).

Tidselolie er særligt rig på omega-6 fedtsyrer (ca. 70%) og E-vitamin, der bidrager med blødgørende og antioxidante egenskaber.

Tripeptidet med det lange navn ‘Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate’ er et lille peptid bestående af 3 aminosyrer. Tripeptidet har en molekylærvægt på under 500 Da, hvilket betyder at det er lille nok til at penetrere huden.

Tripeptidet kaldes også et neuropeptid, da det hjælper til at få ansigtets muskler til at slappe mere af, og bidrager på den måde til at forebygge rynker og fine linjer.

Tripeptidet siges at kunne efterligne et peptid fundet i slangegift, som har botox-lignende egenskaber.

U

Urea (aka. carbamid) er det man kalder en ‘NMF’ (natural moisturizing factor), da det er et af de stoffer, der findes naturligt i huden, som hjælper til at vedligeholde hudens fugtighedsbalance og antimikrobielle forsvar. Urea har også keratolytiske (opløsende) egenskaber, hvor det nedbryder proteiner for at frigøre aminosyrer i huden, hvilket kan bidrage til at styrke hudens barrierefunktion.

V

Olien fra vild gulerod har antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Ekstraktet fra vild gulerod indeholder beta-karoten, der et det antioxidante forstadie til A-vitamin.